Дивна стабілізація

Що ж може запропонувати керівництво МВС у ситуації, коли різко підвищилися ціни на продовольчі товари? – думав я, йдучи на брифінг першого заступника міністра внутрішніх справ генерал-лейтенанта міліції Михайла Маніна. Тим більше, що тему напередодні було оголошено таку: «Про запобігання зловживанням на споживчому ринку України». Поставити поруч з кожним продавцем міліціонера у формі і зі свистком? Бо ж у нас у країні їх 173 тисячі (щоправда, до цієї кількості належать і начальники різних рівнів, і численні чиновники).

Генерал відразу повернув мене, і таких «розумних», як я, на грішну землю. Не може такого бути в цивілізованій країні з ринковою економікою, до яких, без сумніву, належить і Україна. Тож добросовісного товаровиробника та продавця слід підтримувати всіляко. Добросовісний – це, мабуть, той, хто підвищив роздрібні ціни на м’ясо-молочну продукцію на 10-15 відсотів, на відміну від «акул», що замахнулися аж на 20-25 відсотків. Ось цим, останнім, треба,  вочевидь, протидіяти  суворо.

Саме тому й слово спекуляція знову випливло на світ Божий невипадково. Нині по селах їздять бритоголові молодики і скуповують м’ясо у селян по 9-10 грн. за кг, а продають? Кому як заманеться. Але нічого в них не вийшло б, якби того виробника на звичайнісінький базар допустили перекупники. Та далеко не всіх допускають.  Правду кажучи, і зовсім там тих виробників не побачиш. Але хіба це сталося тільки тепер?

Міліцейське керівництво стверджує, що ціни на м’ясо-молочну продукцію стабілізувалися.  Однак поняття «стабілізувалися» у цьому контексті зумовлює хіба що іронічну посмішку. У розумінні високопосадовців з МВС це, мабуть, означає: протягом якогось часу вони не зростатимуть.

За рекомендацією уряду правоохоронці нині проводять численні перевірки закладів торгівлі різних форм власності, їх було вже понад 4000. І виникає запитання: чому б такі заходи не проводити системно, регулярно? Адже у нас завжди  проблеми із розміром торговельних надбавок, порушеннями правил торгівлі, стихійними ринками, неякісними продуктами. Хіба це стало очевидним тільки тепер? До правопорушників нині застосовують фінансові санкції, хоча суми їх сміховинні для держави – аж… 275 тисяч гривень штрафів. Проти 41 громадянина порушено кримінальну справу. Усе це комусь, може, й зігріває душу, але пересічному співгромадянинові навряд. Адже він не без підстав вважає, що силові відомства мають передусім передбачати, прогнозувати і запобігати небезпечним для суспільства тенденціям чи явищам.

Оглядача «Вечірки» зацікавило, чому компетентні органи не прогнозують «вибухів» на ринку, не доповідають заздалегідь про можливість загострення ситуації і не підказують шляхів розв’язання проблем? Генералові Маніну відповісти конкретно на це запитання було, гадаю, важко. І передусім тому, що називати причини та й компетентні органи довелося б конкретно. А хто на це нині зважиться? Тому Михайло Федорович відповів  що, мовляв,  певне підвищення цін «комусь» вдається прогнозувати. Скажімо, у сфері квартирної плати і плати за комунальні послуги… Ото й усе. Проте, розуміючи неповноту своєї відповіді, генерал-лейтенант міліції роз’яснив, що за будь-яких обставин уряд дбає про свою «паству», тож і доплати до пенсій – людям на добро. Вони ж, диваки, на жаль, ніяк не хочуть зрозуміти цього. І переконані, що це звичайнісінька індексація, яка не впливає на підвищення їхнього життєвого рівня.

Отож запитання, яке мене мучило дорогою на брифінг, так і залишилося лише запитанням. Риторичним.