Запитували Економиш на лічильнику – сплачуєш за будинок

– Які норми споживання холодної води встановлено для мешканців будинку, де на першому поверсі розташовано різні підприємства, скажімо, перукарня, кілька магазинів? – запитав «ВК» Юрій Борисович, інвалід I групи  зору, мешканець житлового будинку на вулиці Амвросія Бучми, 6-а.

Ми звернулися до жеку № 419, що у Дніпровському районі. Лариса Яківна Хохлова, головний інженер, пояснила, що за розпорядженням КМДА № 2308 від 26 грудня 2002 року «Про упорядкування розрахунків за надані послуги з водопостачання і водовідведення та першочергові заходи щодо поліпшення фінансового становища ВАТ АК «Київводоканал» норма споживання води на одну особу становить: 5,5 кубометра холодної і 3,5 кубометри – гарячої. Оскільки на вулиці Амвросія Бучми, 6-а, встановлено будинковий лічильник на холодну воду, то за його показниками сплачують мешканці, які не мають квартирних лічильників. За словами Лариси Хохлової, перукарня й магазини, розташовані у цьому будинку, уклали договори з «Київводоканалом» та встановили на своїй площі прилади обліку води. Із січня 2003 року споживання холодної води розраховують за фактичним використанням. Щомісяця з 12 по 14 число працівники жеку знімають показники будинкового лічильника. Зі спожитих кубометрів  віднімають показники квартирних та «магазинних» лічильників, а от решту кубометрів жек розподіляє між тими мешканцями, в кого немає приладу обліку. Разом із Юрієм Борисовичем у квартирі мешкають його дружина та син, тож варто було б встановити лічильник на холодну воду, вважає Лариса Хохлова. У цьому можуть допомогти депутати районної та міської рад.

До речі, як удалося з’ясувати «ВК», у жеку № 707 (Подільський район) зобов’язали двірників опитати мешканців житлових будинків, скільки людей фактично проживає у квартирах і які з помешкань здають. У такий спосіб можна було б з’ясувати, чому в будинку трапляються перевитрати води, та навряд зібрані дані будуть достовірні, бо не кожен бажає  псувати стосунки із сусідами.

Чекаємо ваших запитань, пропозицій, зауважень, скарг, побажань на редакційному «гарячому» телефоні 442-97-40, що в режимі автовідповідача працює цілодобово.