Із журналом – до Антарктиди

Нещодавно в Будинку вчителя  презентували міжнародний науково-популярний та художньо-документальний часопис «Експедиція-ХХІ». Уперше в світі журнал ще до появи в кіосках здійснив подорож, що дорівнює половині довжини екватора. На пілотному номері часопису стоять штемпелі поштового відділення станції «Академік Вернадський», яка обслуговує на крижаному континенті полярників, аргентинських островів, печатки 8-ї та 9-ї антарктичних експедицій.

Як зазначили засновники «Експедиції-ХХІ», у них є чіткий орієнтир – зайняти нішу, яка раніше належала популярному журналу «Вокруг света». А поки що, за словами видавців, часопис не має аналогів у країнах СНД.

На презентацію завітав телеведучий Анатолій Борсюк. Виявляється, Анатолій – затятий мандрівник, який уже встиг побувати в багатьох країнах світу. Поки що йому не пощастило реалізувати свою заповітну мрію – подорож до Антарктиди. Щоправда, пан Борсюк остаточно так і не збагнув, чому його тягне на позбавлений благ цивілізації льодовик? Відповісти на це питання йому допоміг щоденник мандрівника Скотта. Ось що написав той за кілька годин до смерті від переохолодження: «…тут набагато краще, ніж сидіти дома серед різних зручностей». Можливо, Анатолій Борсюк стане одним з учасників Десятої української антарктичної експедиції.

Також на презентацію завітали люди, які вже встигли побувати в Антарктиці. Директор Українського антарктичного центру Валерій Литвинов має дев’ятирічний стаж перебування на Льодовому континенті. Не з чужих слів знає про Антарктиду і головний редактор «Експедиції-ХХІ» Володимир Бочкарьов. Але найбільшим експедиційним досвідом може похвалитися (але не хвалиться) президент клубу мандрівників «Київська Русь» Володимир Логінов. Володимиру Васильовичу доводилося бувати не лише в Антарктиці, а й у Арктиці. До речі, під час однієї з експедицій його літак зробив вимушену посадку на Алясці. Володимир Логінов не міг не скористатися можливістю завітати на Клондайк, де колись старателем працював письменник Джек Лондон. Володимир Логінов «нелегально» дістав там камінець, який і подарував новому журналу.