Весь світ в очах…

Якщо вам складно читати ці рядки, – то, очевидно, маєте проблеми із зором. Отже, потрібно звернутися за консультацією до офтальмолога. І хоча хвороби очей мене не турбують, та я звернувся (задля профілактики) до головного лікаря Київської міської клінічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» Сергія Рикова із деякими запитаннями.

Пане Сергію, що потрібно робити, щоб упродовж життя мати добрий зір?

– По-перше, потрібно народитися від батьків, які мають хороший зір. Це важливий чинник. Адже існує генетична обумовленість деяких вад зору, приміром, короткозорості та астигматизму, що передаються із покоління в покоління. Не всі батьки розуміють вплив генетики. Іноді вони скаржаться на те, що їхня дитина короткозора, й їй потрібні лінзи, скажімо, на 3 діоптрії. А невдовзі з’ясовується, що у мами цієї дитини ще гірший зір – їй уже можуть допомогти лінзи на 6 діоптрій. Тоді я пояснюю: від батьків передаються не лише зовнішні риси, а й усі основні хвороби, у тому числі й короткозорість і астигматизм.

По-друге, батьки мають регулярно відвідувати з дитиною офтальмолога. Вперше немовля оглядає лікар ще у пологовому будинку, де й з’ясовують, чи немає якоїсь вродженої вади зору. За три місяці перед першими щепленнями офтальмолог перевіряє очі дитини на наявність запальних процесів. Третій обов’язковий огляд, коли дитині мине рік (особливо про це мають потурбуватися батьки, в яких є вади зору). Лікар вводить в око краплі, що розширюють зіничку, перевіряє очне дно, що й дає змогу правильно встановити діагноз.

Дуже часто батьки не звертають уваги на косоокість, яка виникає внаслідок вродженої далекозорості. Око трішки недорозвинене, менше, ніж звичайно. Косоокість може виникнути у півтора, два чи у три роки, а не обов’язково від народження. Адже 70 відсотків дітей набувають косоокості саме у віці від двох до трьох років. У цій ситуації важливо вчасно одягнути окуляри.

– Нині багато хто напружено працює за комп’ютером. Що їм можна порадити?

– Очі так само втомлюються, як і інші м’язи. Особливо шкідлива тривала робота перед монітором без відпочинку. Тому варто що 20-25 хвилин переводити погляд з монітора на далекий предмет за вікном (на відстані не менше 5 метрів від очей). Саме тоді очі дивляться двома паралельними лініями, а тому не напружуються. Коли ж відстань менше 5 метрів, то м’язи й око швидко втомлюються.

Ще одна небезпека: при зосередженій праці люди забувають кліпати очима, а тому виникає синдром «сухого ока». Якщо око не кліпає 20-25 разів за хвилину, то рогівка своєчасно не зволожується рідиною. У повіках та на кон’юнктиві знаходиться близько 2 тисяч сльозових залоз, які мають підживлювати рогівку. Отже, аби не виникло проблеми з очима, варто для профілактики закапувати їх, приміром, Лакрисилом та іншими краплями.

При сильній втомі варто накласти компрес на 3-5 хвилин. Для цього беруть маленький рушничок, змочений у гарячій воді (але не в окропі), й накладають на закриті повіки. При цьому пальцями трішки натискують на очі. Від приємного тепла поліпшується кровопостачання ока, і втома минає.

– Дехто нарікає на непрактичність контактних лінз. Що ви порадите?

– Можу сказати, що моя племінниця користується контактними лінзами без проблем. Вони протипоказані лише при яскраво вираженому алергічному кон’юнктивіті, а загалом – це метод вибору. Не буває такого, щоб лінза не підходила для ока. Такий хворий трапляється один на 10 тисяч. Буває, щоправда, неправильно підібрана лінза, яка не відповідає кривизні самої рогівки. А загалом лінза вільно плаває і жодним чином не шкодить оку.

Більше того: контактні лінзи – це уникнення проблеми «сухого ока», адже наявний на лінзі прошарок спеціальної рідини із вітамінами оберігає рогівку. Окрім того, лінзи відсікають частину шкідливого ультрафіолету, який не потрапляє на рогівку та на райдужну оболонку.

І ще одне: багато хто із ведучих провідних телеканалів користуються кольоровими лінзами, які нині дуже модні. Отже, лінзи приносять не лише користь, а й певне емоційне задоволення.

– Існують методики Бейтса, Корбет та Норбекова, які дають змогу відновити зір, відмовившись від окулярів. Як ви до них ставитеся?

– Усі ці методики можна порівняти із постійним фізичним тренуванням атлетів, адже вони рекомендують виконувати вправи для зовнішніх і внутрішніх м’язів ока. Позитивні результати від таких тренувань будуть до того часу, поки ви тренуєтеся. Варто припинити вправи й одразу ж зір погіршиться. Тому вважаю, що не варто даремно витрачати час. Хоча при неорганічних захворюваннях очей (наприклад, косоокість унаслідок перенесення високої температури) ці вправи таки можуть допомогти поліпшити зір.

– Чи не шкідливе для зору швидкочитання?

– Швидкочитання – це високий ступінь зосередженості. А при цьому людина рідше кліпає очима. Хоча прямого протипоказання швидкочитанню немає, але щоб убезпечити себе від хвороби, можна скористатися профілактичними краплями чи гелями, які збережуть око від пересихання. Можна закапувати навіть відвар ромашки і череди.

Отже, бажаю читачам, щоб їхній зір завжди був 100-відсотковим, кришталик прозорим, очне дно в нормі. І щоб на світ дивилися здоровими очима.