«Нам поможе Святий Юрій...»

У травні 1945-го багато хто думав, хоч мало хто про те висловлювався: коли ж їй, великій Перемозі, було зійти на нашу землю, як не відразу після дня Юрія Змієборця?

Справді, популярність і значущість цього святого великомученика, поминають якого 6 травня, в Україні можна порівняти хіба що з Матір’ю Божою і Миколою Чудотворцем. А жив він на зламі ІІІ і ІV століть, постраждав за віру Христову. Юрія (Георгія) Переможця найчастіше зображують вершником на білому коні, який вражає списом чудовисько. За переказами, біля нинішнього Бейрута оселився змій, який пожирав юнаків і дівчат. Коли черга дійшла до царської дочки, несподівано явився Святий Юрій і вбив потвору.

Українські козаки, як і Божу Матір, вважали Святого Юрія своїм покровителем. «Нам поможе Святий Юрій і Пречиста Мати, гей, волю здобувати…», – співається в запорізькій бойовій пісні часів визвольних змагань. Давні язичницькі повір’я набували християнських рис: шепотухи, виголошуючи свої вимовляння над хворими, неодмінно починали їх із християнських преамбул. І тут, крім Спасителя і Богородиці, фігурує Георгій: «Їхав Святий Юрій на білому коні з білими хортами…». Військова частина, в якій служив мій дід по матері, уродженець російської глибинки, у роки першої світової війни стояла в подільському селі з дивною назвою – Рай. Думаю, зараз його знайти на мапі навряд чи вдасться – за доби антирелігійного мракобісся цей населений пункт перетворили на яку-небудь Червону Голопупівку. Так от питомий росіянин почув тут пісеньку, яку запам’ятав і якої, повернувшись додому, навчив дітей: «Маленький Юрчик, скочив на стульчик, у дудочку грає, Христа прославляє». Це, мабуть, було перше українське слово, яке почули у містечку Слободський під Вяткою. Чи йдеться тут про дитячі роки Святого Юрія, чи просто ім’я його було в Україні настільки популярним, що стало атрибутом фольклору?

У Києві 6 травня храмове свято відзначатимуть у Свято-Михайлівському Видубицькому монастирі. Тут височить щойно відбудований величний храм – собор Святого Юрія. Відновили його за народні кошти – місцева братія на чолі з архімандритом Севастяном цим особливо пишається. День Святого Юрія – престольне свято і для одноіменної громади, що на вулиці Івана Кудрі, 34. Тут зберігається ікона великомученика з часточкою його мощей.