У щоденнику Джоанни про невідомого Ейнштейна

Нещодавно в архівах бібліотеки Принстонського університету виявили щоденник останньої коханки Альберта Ейнштейна, Джоанни Фантової, повідомляє УТРО.rу. Невідомі досі записи на 62 сторінках, зроблені німецькою мовою, – це докладний звіт про останні роки життя генія.

Автор записок розповідає про боротьбу вченого зі старістю і хворобами, про його політичні погляди, щоденні заняття, подробиці особистого життя. Фантова пише, що герой її заміток відчував часткову відповідальність за створення атомної бомби, і це  дуже його пригнічувало.

В останні роки життя Эйнштейн, одержуючи багато листів, ремствував на те, що йому «пишуть маніяки зі всього світу», хоча рідко коли залишав листа без відповіді: комусь відправляв автографи і дякував, з кимсь вступав у полеміку.

Недарма Альберта Ейнштейна називали «Елвісом Преслі в науці». Як зауважують дослідники його творчості, «за геніальним ученим  бігали жінки, з ним хотіли фотографуватися знаменитості, за ним упадали політики, а репортери на вулицях переслідували його по п’ятах».

Джоанна Фантова була молодшою від «батька» теорії відносності на 22 роки, але це не заважало їм проводити багато часу разом. Їхні стосунки зав’язалися в 40-х роках – коли Фантова на прохання Ейнштейна приїхала до США, – а особливо близькими стали починаючи з жовтня 1953 року. Саме  відтоді вівся щоденник. Ейнштейн залишив цей світ у квітні 1955 р., Фантова померла 1981-го, доживши до 80 років.