Для чечітки потрібен кураж

А ви вмієте вибивати чечітку?.. Колись неперевершений степіст Олексій Біглов, герой Євгена Євстигнєєва з відомого фільму «Зимовий вечір у Гаграх», сказав, що вибивати чечітку може лише той, у кого є кураж.
У Києві працює тільки одна школа, де вчать мистецтва степу. Колективу джаз-степ-танц-класу незабаром виповниться 10 років. За цей час його керівник Володимир Шпудейко навчив непростого танцю понад тисячу учнів. І хоч не всі нині служать Терпсихорі, проте багато хто збагатився отим самим куражем на все життя.


Але спочатку доля привела Володимира в кіно. І, можливо, столичних дітей не було б кому навчати такого рідкісного в Україні танцю, як степ…

– Тоді, 1975-го року, кінорежисер і оператор Михайло Іллєнко шукав серед студентів Київського хореографічного училища виконавця на роль революціонера Федька Панькова у стрічці «Там вдалині, за рікою». Вибір випав на мене. І я, змінивши амплуа, став кіноактором, – пригадує Володимир Шпудейко.

Після виходу на екран 1977 року кінофільму «Весь світ в очах твоїх», 18-річний юнак прокинувся уславленим. Насамперед, він став кумиром дівчат. Глядачок  зачарував його головний герой Віктор, який закохався в дівчинку-інваліда. Саме ці палкі почуття змусили кохану погодитись на тяжку, але вкрай потрібну операцію.

А от американські кінематографісти побачили у Володимирові Шпудейку зовсім не лицаря-романтика, який на даху будинку, навпроти вікна коханої, малює для неї квіти, а шефа мафіозного угруповання. Ця роль 1993 року в «Американському поліцейському» поки що остання в його творчому кінодоробку.

Загалом 45-річний актор зіграв понад 30 ролей. Через застій в українському кіновиробництві Шпудейко повернувся у світ танцю…

 Тільки-но з’явився степ-клас Шпудейка, як багатьом захотілося спробувати повистукувати ритми металевими підборами на черевиках. Для них навіть організували 30-серійний цикл програм «Джаз-степ-танц-клас» на телеканалі ТЕТ.

– Я прагнув у своїй танцювальній школі, де вчаться у будь-якому віці, поєднати основи джазу і степ-танцю, – каже Володимир. – Щоб кожен танцівник не лише вибивав ногами чечітку, а й танцював під музику усім тілом. Може, саме тому наші видовищні танці «Гаррі Поттер», «Чарлі Чаплін», «Пінгвіни» популярні не лише в Україні. Нещодавно ми повернулися із гастрольного турне по Німеччині, де мої юні вихованці так танцювали джаз-степ, як я навчився лише у 35 років.

Хоча на концертах разом зі Шпудейком виступають його степісти- «старшокласники» проте у джаз-степ-танц-класі вибивають чечітку діти із 4 років, їхні батьки і навіть бабусі. Володимир впевнений, що розвивати естетику тіла і духу ніколи не пізно.
– Ще в 50-ті роки минулого століття я захоплювалася виступами степістів братів Гусакових, – розповідає учениця поважного віку Віра Сибіряк. – І я вирішила спробувати. Як сказав герой Євгена Євстигнєєва у фільмі «Зимовий вечір в Гаграх», степ – це запальне «га». Оце наше «га» у цьому разі означає кураж, якого нам не вистачає в житті. А сам танець сповнює радістю і допомагає зберегти здоров’я, тому я із задоволенням танцюю вже сьомий рік. До речі, своє захоплення степом мені вдалося передати доньці й онуці, які живуть у Німеччині.

Якось до Шпудейка прийшов юнак, за фахом електрик, який мріяв про степ. Через деякий час він так майстерно танцював, що став професійним артистом.
…Володимир Шпудейко мріє, що хтось із його учнів змінить його і продовжить навчати киян цього запального танцю…