Мелодії для Скрипки і зали

У галереї мистецтв «Лавра» відбулися вечорниці, влаштовані організаторами фольклорного фестивалю «Країна мрій» та Клубом етнічної музики. Сам фестиваль має відбутися на Івана Купала, на Співочому полі. А вечорниці – це його генеральна репетиція.
Ідея фестивалю – сприяти розвитку сучасної української фольклорної культури.

Олег Скрипка, лідер групи «Воплі Відоплясова», виступив ініціатором цього свята. Назва фестивалю «Країна мрій» походить від однойменних назв пісні та альбому групи «ВВ». Щоправда, організатори цього свята обґрунтовують його назву ліричніше: «Чому саме на території «Країни мрій» розгортається фольклорне дійство? І чи не можна жити простіше – без фантазій? А чи не можна взагалі без пісень, без лірики, без поезії – без мрії?! Можна. Але то буде безбарвне життя».

Учасникам перших вечорниць «безбарв’я» явно не загрожувало. По-перше, зала була «окупована» переважно молоддю, більшість була вдягнена у джинси та вишиванки, хто і в кептарики. По-друге, джинсово-вишиване різнобарв’я активно рухалося. Молодь не пасивно стежила за дійством на сцені, а фактично перетворила всю залу на сцену. Повільні та швидкі «па» змінювалися гучними оплесками, потім знову танці…

На дерев’яних конструкціях та на стінах галереї «Лавра» висіли домоткані доріжки, а позаду сцени – гарний килим. У залі розміщено кіоск, стилізований під українську хату із брендом «Пан Вареник», багато столів, де можна не лише побачити, а й придбати прикраси, писанки, які навіть можна розмалювати.

Але про все по порядку. Відкрив вечорниці лідер «ВВ» Олег Скрипка, також одягнений у джинси, вишиванку та кептарик. До речі, одяг йому пасував. Щоправда, самої групи на вечорницях ніхто не помітив, а Олег виспівував із «Карпатцями». Згодом оголосив виступ співочого фольклорного колективу «Володар». Це київський гурт автентичного співу обрядових та ліричних пісень прип’ятського Полісся.

«Володар» зумів «розігріти» публіку, чим підготував ґрунт до виступу іншого гурту – «Карпатців». Це дітище американського музиканта українського походження – гітариста і бандуриста Юрія Фединського.

Наступною «розігрівала» публіку рок-група «Мандри». Як зізнався Олег Скрипка, він дуже любить цю групу. «Мандри» представили кілька ноу-хау зі свого репертуару, зокрема пісню про весну. Публіка почала рухатися швидше – утворювалися невеличкі танцювальні кола, які енергійно виплескували під звуки «мандрівних» міських романсів. Не забули й про старі хіти, виконавши завжди популярну «Пісню про Київ».

Скрипка, віддавши належне «Мандрам», оголосив про вихід на сцену групи «Божичі». Як зізнався соліст «Воплів…», він спільно з «Божичами» записав диск, «але я там не співав, лише ручки крутив». До того ж, виявляється, що «Божичі» – «це не стільки артисти, скільки науковці. Вони їздять по селах і записують пісні від бабусь». Отож, гурт показав, на що здатні науковці-етнографи.

Атмосфера в залі стала настільки невимушеною, що хлопці по-турецьки сідали колами, енергійно танцювали, скидаючи сорочки, носили на плечах дівчат… На вечорниці прийшли потусуватися і два араби…

Але хоч скільки б співали артисти, глядачі, а за сумісництвом – і активні танцюристи не поспішали віддавати всю свою енергію завчасно. Завчасно – це значить не втратити здатність танцювати під пісні Скрипки. Знову ж таки, не музичного інструменту, а Олега. Наприкінці вечорниць Олег Скрипка представив програму за участю дівчат із «Божичів» та музикантів із специфічними (та не дуже) інструментами. Сергій Пучков демонстрував можливості табли, Юрій Мізинчук опановував перкусію, Роман Квітко грав на контрабасі, Сергій Охрімчук – на скрипці, а Василь Паланюк вигравав на цимбалах.

Без сумніву, саме це і було апогеєм свята. Щоправда, цього разу Скрипка продемонстрував своє віртуозне володіння лише гармошкою. І як тільки не експериментував  вв-шник, виконуючи то задушевну французьку пісню, то румбу! «Уперше в світі в нашому виконанні – прем’єра пісні «Голубка», – не вгавав Олег. Але найбільше оплесків здобули старі хіти – «Ой у вишневому саду», «Галю, приходь» ну, і звичайно ж, «Весна». До речі, під час виконання хітів публіка дозволила Скрипці «посачкувати», виконуючи замість нього не лише приспіви. Отож, дует Скрипки і зали вдався.

А тим часом молодь завзято танцювала: вальсування поєднувалося з народними «па», полькою і навіть рок-н-ролом. Танцюристи ввійшли в такий раж, що, незважаючи на сьомий піт і пропозицію Скрипки: «Час закінчувати», однозначно відповіли: «Ні-і-і!!!»

 Попереду – свято Івана Купали. Отож, тримайся, співоче поле. Танцюристи наближаються.