За Іспанією – Гондурас

Іспанія виведе свої війська з Іраку раніше, ніж передбачав уряд, але на три-чотири тижні пізніше, ніж про це заявив новий прем’єр країни Хосе-Луїс Родрігез Запатеро. Він не міг знехтувати волею народу своєї країни.

Адже прем’єр не бачить жодних ознак того, що умову подальшого перебування іспанських військ у Іраку – передання контролю Організації Об’єднаних Націй – буде виконано. Між іншим, Іспанія володіє третім за кількістю контингентом у польській зоні контролю в Іраку, – а це 1300 вояків.

Обіцянка вивести іспанські війська з Іраку була одним із основних пунктів передвиборної кампанії Соціалістичної партії, яка здобула впевнену перемогу на виборах 14 березня. Узагалі, новий глава уряду через свою позицію зазнавав сильного тиску зусібіч, насамперед зі США. Проте не тільки не відмовився від неї, а й пішов далі, прискоривши виведення військ. Вашинґтон висловив занепокоєння у зв’язку з планами Мадрида. Радник президента США Кондоліза Райс заявила, що рішення іспанського уряду про виведення військ з Іраку може вплинути на позицію в цьому питанні й інших країн. При цьому, однак, вона наголосила, що керівництво Білого дому не засуджує рішення Іспанії, і висловила надію на те, що виведення військ відбуватиметься організовано і буде скоординоване з іншими країнами-членами коаліції.

А вчора стало відомо, що і президент Гондурасу Рікардо Мадуро оголосив про виведення військ з Іраку. У телезверненні він заявив, що вояки мають залишити Ірак якомога швидше.

Сьогодні 370 солдатів Гондурасу несуть службу в Іраку під командуванням іспанців, разом із нечисельними підрозділами з Нікарагуа і Сальвадору.

А тим часом українські військовослужбовці, які в складі миротворчого контингенту перебувають в Іраку, надіслали відкритого листа-подяку співвітчизникам, де заявили про намір продовжувати свою місію в цій країні. Лист написано після вимог деяких політиків і депутатів відкликати українських вояків з Іраку.

Водночас, вже самі поляки, під керівництвом яких перебували іспанські вояки, висловили занепокоєння. Виведення іспанського контингенту створює проблему нестачі вояків. Хто ж займе місце іспанців, наразі не відомо. Польські урядовці кажуть, що збільшити свій контингент вони аж ніяк не зможуть.