«Польове випробування» попри самоврядування

Депутати Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської міськрад на спільному засіданні обговорили тактику захисту місцевого самоврядування.

Причиною були податкові перевірки в Тернополі, блокування «фіскалами» роботи міськради і близький до надзвичайного стан у місті. Джерело конфлікту, на думку Тернопільського мера Богдана Левківа, у законодавчих колізіях: одні нормативно-правові акти звільняють органи місцевого самоврядування від сплати ПДВ за оренду землі, інші ж скасовують чинність попередніх. За несплату проти міськради було порушено кримінальну справу, і перевірки тривали, хоч орган місцевого самоврядування зміг довести свою правоту в суді.

До непокірного Івано-Франківська, за словами його мера, застосували інші санкції: просто не виділили коштів із бюджету розвитку. На спільне засідання західних самоврядників, як повідомило Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України та громад, з’явився лише один представник «центральної влади» – перший заступник голови Тернопільської податкової адміністрації Григорій Бозян. Він запевнив, що жодних утисків самоврядування не було, а в місті проводили заплановану перевірку понад шістсот суб’єктів підприємницької діяльності.

На спільному засіданні представників західних міст народний депутат Іван Стойко заявив, що має конфіденційну інформацію про стягування силових спецпідрозділів до Мукачевого, ймовірне запровадження в місті надзвичайного стану. Парламентарій вважає це «польовим випробуванням силового методу», який у разі потреби буде застосовано в усій країні.