Боротьба з наслідками

У столиці чимало екологічних організацій, і кожна з них намагається якимось чином цьому зарадити. На жаль, усі спроби налагодити, скажімо, роздільне збирання сміття, розширити мережу приймальних пунктів вторсировини тощо не дають очікуваних результатів.

Начальник Державного управління екології та природних ресурсів у місті Києві Микола МовЧан категоричний у своїх думках:

– Ми боремося не з причинами, а з наслідками. Найбільші обсяги сміття, що утворюються в житлово-комунальній сфері міста, – це побутові відходи. Діюча система санітарної очистки нікого вже задовольнити не може. У Києві вкрай низькою залишається частка використання корисних компонентів із загальної маси відходів. Існуюча система їх збору не дає змоги виділити фракції паперу, картону, скла, металу, пластику та інших корисних матеріалів. Для поліпшення роботи підприємств-переробників було видано розпорядження КМДА про заходи щодо збирання, вивезення та утилізації окремих видів відходів. Передбачено стимулювання підприємств, які займаються збором та переробкою відходів, але їх виробничі потужності використовуються лише на 15-20 відсотків.

А висновок такий: немає зацікавленості киян до сортування та продажу вторинної сировини. Якщо ж цей стимул запрацює, то й зникне проблема полігону №5.