Благая вість Гавриїла

За православним календарем 7 квітня відзначається велике свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Як стверджується в євангельському переказі, цього дня Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про те, що їй судилося стати Матір’ю Божою, що через дев’ять місяців у неї народиться син – Ісус Христос. У християнстві ця подія є однією з основоположних.

В Україні Благовіщення шанується здавна. Багато храмів, зокрема і в Києві, освячені як Свято-Благовіщенські. Один з них був домовою церквою при Києво-Могилянській академії. 2000 року цей стародавній храм відновили і відкрили для богослужінь. Його настоятель ієромонах Богдан (Пєтухов) доклав багато зусиль, щоб повернути церкві первісний вигляд. Виготовлено чудовий іконостас, тривають реставраційні роботи. Інша церква, присвячена Благовіщенню Пресвятої Богородиці, розташована в Свято-Михайлівському Видубицькому монастирі, де намісником архімандрит Севастян (Возняк). Вона займає другий поверх однієї з найстародавніших у Києві культових споруд – церкви Архістратига Михайла ХІІ століття. За цими адресами 7 квітня відбудуться храмові свята, хоча пройдуть вони дуже скромно, адже нинішнього року Благовіщення припадає на Страстний (перед Великоднем) тиждень.

Українці повертаються до Бога. Хотілося б у це вірити. У переддень Благовіщення згадалася чомусь їдуча-їдуча «усмішка» нашого класика – Остапа Вишні – про Діву Марію і архангела Гавриїла. Антирелігійний, знущальний пасквіль. Як же треба було «попрацювати» безбожній і бездушній радянсько-більшовицькій машині, щоб змусити українця написати таке та ще й щиро увірувати, що, написавши, він робить чесну і благородну справу! І йдеться не про такого собі пересічного телепня, а розумну, ерудовану людину, письменника, народного улюбленця.

Та завершимо цей невеличкий допис усе-таки на оптимістичній ноті. Ми віримо в те, що Бог всемилостивий. Він простить нам не тільки гуморески войовничих безбожників, а й сплюндровані нашими дідами храми, якщо ми щиро покаємося і далі житимемо з Ним, за Його законами. А сьогодні, 7 квітня, йдімо до храму Божого, на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці.