А на ринку яйця – золоті!

Приготування до Воскресіння Христового додає господині приємних клопотів, адже  святковий стіл має бути щедрим, різноманітним.

Вирушила і я на ринок. Щонайперше, купила (за 15 грн.) кошика й почала вибирати одразу: яйця, борошно, олію, масло – те, без чого пасочки не спечеш. Передсвяткова торгівля, слід сказати, вирувала, як на славнозвісному «Ярмарку» Остапа Вишні. Проте ціни на продукти, мабуть, і його здивували б: надто вже «кусючі».

– Колись за 3 рублі 60 копійок можна було чотири десятки яєць купити, – скаржиться жінка, яка, як і я, спинилася біля прилавка, – а нині лише один. – Скажете, пригадала бабця, як дівкою була… І як же з цього десятка паску приготувати, ще й крашанок нафарбувати? А розговітися ж треба! Сьогодні витрачу всю пенсію, тиждень порозкошую, а далі – згадуватиму, що їла на Великдень…

Моя мати, пригадую, клала в тісто тільки домашні яйця, щоб паска була жовтою та смачною.  Ще кілька днів тому за десяток правили 4 гривні, а нині вже п’ять.

– Мої кури великі яйця несуть, тому вони й дорожчі, – припрошує огрядна молодиця. – Правлю 6 гривень за десяток. Пшеничка ж бо дорога нині – 10 гривень за відро.

Не вдалося мені на отих, наче золотих, яйцях зекономити. То, може, шинку, куплю дешевше. О, вибір м’яса-сала – аж очі розбігаються.

– Не газовою лампою смалене, а соломкою, – запрошує господиня купити сало. – У роті тане. А м’ясо від свинки, а не від кнура. Дуже смачне.

Виклала ще 30 гривень за півтора кілограми ошийка та 25 – за кільце ковбаски. Аби ще на щось не спокуситися, швиденько попрямувала до молочного павільйону, бо без молока і масла, звісно, тіста не замісиш. Хоча деякі газдині обходяться сиром.
– Навіщо вам стільки? – запитую в молодиці, яка купила аж 3 кілограми сиру.

– У мене обмаль часу для випікання пасок, – пояснила вона. – Тому за півгодини готую кілька «сирих» сирних пасок з родзинками та горіхами. Їх полюбляють у моїй сім’ї.

До речі, яйця я також фарбую по-своєму. Купую за 70 копійок пакетик сухого малинового напою «Вайт+»,  і розводжу його склянкою окропу, а потім кладу в цей розчин уже зварені яйця хвилин на 10. Крашанки виходять світло-рожевого кольору.
З повненьким кошиком я пішла до тітоньок, які пропонували наклейки для яєць, присипки для пасок. Дві гривні заплатила за наклейки. Візерунки такі ж бо чудові – справжні тобі писанки. По дорозі додому підрахувала, скільки витратила грошей. Мій великодній кошик виявився скромним – на 120 гривень.