Зійди, пасочко, гарна, мов сонечко!

Пекти паски вміють не всі жінки, бо це має бути особлива випічка. Існує стільки секретів, рецептів, які  передаються від прабабусі  з покоління в покоління. У кожному  куточку України  печуть і прикрашають паску по-своєму, по-місцевому. Ірина Зінькевич, яка мешкає в Дарниці, родом  – із Закарпаття.  Газдині її краю славляться вмінням готувати  здобу для свят та урочистостей:  чи то весільний коровай, чи  іменинний пиріг, чи паска. Ірина Юріївна з радістю поділилася з  читачами «Вечірки» власними секретами.

– Беру 2 кілограми борошна,  1 літр теплого, але не перевареного, молока, 150 г дріжджів, 15 жовтків, 200 г масла вершкового,  100 г  рафінованої олії, 0,5 кг цукру, сіль, ваніль, родзинки. Дріжджі   розчиняю в частці молока з кількома ложками борошна та цукру, щоб опара була густою, як сметана.  Потім гарно збиваю жовтки з  цукром.  Виливаю масу в опару, що зійшла, додаю решту борошна та молока, сіль і вимішую. Коли тісто зійде вдруге, вливаю розтоплене масло та олію й вимішую ще раз. І тільки потім кладу родзинки. Тісто має сходити години дві в теплому місці, без протягів.

Розкладаю його після третього вимішування в  добре змащені жиром форми рівномірно, аби  паски не перекособочились. Як зійдуть до самісіньких  країв,  зверху змащую збитим, але вже без цукру, жовтком.  У духовку  ставлю дуже обережно, щоб  тісто не сколихнулося і не «сіло», тоді пасочки вийдуть пишними і красивими. Якщо  пасочки невеликі, то нехай сидять у печі 30 хвилин, а якщо більші – 40. А прикрашають у нас у Закарпатті цю великодню здобу шишками, хрестиками, кленовим листям та голубами.  Тісто для  цього треба робити трохи  крутішим, не таким здобним, щоб прикраси не розпливались.

– А як  пригоратимуть?

– Накрийте мокрим білим папером.  Якщо ж, не дай Боже, паска  порепається, тріщини замасковую  фарбованим пшоном.  Глазур’ю змащую тоді, коли паски охолонуть, щоб не  прилипали до рук та не обсипалися.

Паска вийде смачною та гарною, якщо в господині празниковий настрій. Не можна сердитися та лаятися, у хаті має панувати  мир та спокій, а  в серці – тепло та добро.  Вимішуйте тісто з примовляннями: «Зійди, пасочко, гарна, мов сонечко».

Освячена в церкві паска має стояти на святковому столі  до проводів, щоб був урожайним рік. Боронь Боже, крихти викидати. Вершок свяченої паски намагаються зберегти  впродовж року: якщо  занедужає хто в сім’ї,  треба  дати йому шматочок – полегшає...