Кому довіряють українці?

Найнадійнішою інституцією залишається церква. Їй довіряють 48,8% і не довіряють 13,3% наших співвітчизників. Це з’ясували експерти фонду «Демократичні ініціативи» та Центру «СОЦИС» під час опитування тисячі двохсот українців з 1 до 7 березня 2004 року.

Рекорд недовіри побив Президент (52,6%). Покладатися на нього можуть лише 11,8%. Далі йдуть Верховна Рада і Кабінет Міністрів. 47,1% не довіряють міліції, 43% – місцевим радам і держадміністраціям, 40% – судам. Прокуратура «відстає» від останніх на один відсоток. Щодо Збройних сил та засобів масової інформації, баланс довіри-недовіри до них близький до нуля.
Менш масштабним, але не менш цікавим стало опитування напередодні форуму «Права людини на виборах» за сприяння порталу «Громадський простір». Якість роботи правозахисних організацій в Україні з 22 по 30 березня оцінювали 118 представників «третього сектору» і журналісти. Майже половина опитаних вважає, що правозахисні організації справді займаються тим, що декларують. Це інформування людей стосовно їхніх прав, представлення інтересів незахищенних верств населення в суді, надання безплатних юридичних послуг. Серед недоліків респонденти називали слабо розвинену лобістську діяльність. Дванадцять відсотків стверджують, що більшість організацій провладні або мають особисті інтереси.

П’ятдесят шість відсотків вірять у те, що діяльність правозахисників може змінити ситуацію з дотриманням прав людини в Україні. Серед основних перешкод називають відсутність чіткої політики між організаціями, їх непрофесійність, едемократичний устрій держави, а також брак людських та матеріальних ресурсів. Тридцять дев’ять відсотків уже зверталися по допомогу до відомих їм правозахисних організацій, 66% не звертались, але порадили б це друзям та родичам, якби в тих виникли проблеми з дотриманням прав. П’ять відсотків не порадили б і не звертались, через те, що просто не знають таких організацій у своєму регіоні.

 Сім відсотків переконані, що правозахисників вистачить і треба лише підвищувати професіоналізм та повідомляти про їхню діяльність.