Списки, адмінресурс і чисті аркуші

Центральна виборча комісія провела нараду стосовно проміжних виборів народного депутата в одномандатному окрузі №61 на Донеччині (замість призначеного Генпрокурором Геннадія Васильєва), що відбулися 7 березня 2004 року.

«Це нова форма роботи. Ми не збираємось аналізувати результати виборів (безапеляційну перемогу здобув молодший брат вибулого нардепа Олександр Васильєв, який до цього очолював податкову адміністрацію в Донецькій області. – Л.Я.). Мета цієї наради – сфокусуватися на організаційних питаннях», – пояснив заступник голови ЦВК Ярослав Давидович. І таких проблем виявилося чимало.

Одна з найболючіших – це списки виборців. Відповідно до законодавства, органи місцевого самоврядування повинні їх формувати й уточнювати на вимогу окружної виборчої комісії (ОВК). Після проведення цієї роботи з’ясувалися розбіжності у двісті тисяч осіб. Якщо спроектувати це на всеукраїнські вибори, то неточність може сягнути мільйона. Крім того, в законі не визначено, яким чином і за які кошти здійснюється уточнення. Адже часто трапляється, що у квартирі, де зареєстрована одна особа, проживає четверо, а то й більше. ЦВК дійшла висновку, що вже нині варто приступити до створення єдиного автоматизованого реєстру виборців. Така система враховуватиме демографічні показники, в тому числі міграцію населення.
Незважаючи на те, що реєструватися кандидатами в 61-му окрузі вирішили сорок осіб – удвічі більше, ніж 2002 року – Ярослав Давидович констатував невисоку політичну активність. Про це свідчить хоча б те, що тільки сім претендентів виступили на телебаченні і три – на радіо. Зате кількість спостерігачів стала рекордною для одномандатного округу – 2116. Вони здійняли галас у  день виборів, однак офіційних скарг надійшло всього сім.

Особливо прискіпливо під час наради аналізувалася робота журналістів у 61-му окрузі. Голова ОВК Лариса Маврова висловила побажання, щоб медійники в пошуках інформації дотримувалися закону. Особливо прикрими для Лариси Григорівни иявилися інциденти у психоневрологічному інтернаті. З іншого боку, заступник голови Мар’їнської райради Галина Гапоненко виправдала обурення журналістів: пацієнти по суті не усвідомлюють своїх дій, отже, їхніми голосами легко маніпулювати. Проблема в тому, що недієздатними їх може визнати тільки суд. Претензії ЗМІ щодо інших випадків застосування адмінресурсу члени ЦВК коментували приблизно так: якщо поняття в законодавстві не фігурує, то його немає. Адмінресурс вигадали журналісти, нехай вони й пояснюють, що це таке.

Член ЦВК Юрій Донченко згадав про випадки вкидання кількох бюлетенів одним виборцем. За словами Лариси Маврової, перевірка з’ясувала, що то були чисті аркуші паперу. Ярослав Давидович також підтвердив, що отримати чи підробити додаткові бюлетені виборці не могли жодним чином. Проте «новенький» член ЦВК так і не повірив, що ідентичні скарги з кількох дільниць були безпідставними.

Голова Центрвиборчкому Сергій Ківалов підсумував, що «донецькі» вибори виявили безліч проблем, які потрібно розв’язати до президентських виборів. За останніми не стежитиме хіба ледачий. Сергій Ківалов попередив колег, що цей період буде «складним, а, може, й скандальним».