З операційної – на комп’ютер

Першого квітня в приміщенні бібліотеки Національного медичного університету імені О.Богомольця відбулося урочисте відкриття інформаційно-ресурсного Інтернет-центру. Він об’єднує 17 найсучасніших комп’ютерів, дисплеї яких на рідких кристалах, 2 лазерних принтери та потужний копіювач. На ремонт приміщень для Інтернет-центру та його обладнання університет витратив понад 200 тисяч гривень.

Тепер читачі мають змогу користуватися електронними каталогами великих бібліотек України (Національної бібліотеки імені Вернадського, Національної парламентської бібліотеки, Державної наукової медичної бібліотеки та ін.) та зарубіжних країн. При цьому користування Інтернетом буде безплатним.

Серед великої кількості різних баз даних найавторитетнішим є проект «Електронна інформація для бібліотек», створений за ініціативи Інституту відкритого суспільства «Будапешт» та одного з найбільших у світі видавництв періодики – компанії ЕБСКО. Цей проект складається з 11 баз даних, серед яких 5 медичних, найбільша з них – Медлайн, що надає авторитетну інформацію з медицини. Це повідомлення, що стосуються фундаментальної медичної науки, системи охорони здоров’я, особливостей догляду за хворими, стоматології та ін. У базі даних – 1200 повнотекстових журналів.  У майбутньому планується створити електронні каталоги, підручники та розробити власні бази даних.

Як зазначив проректор з наукової роботи університету Олександр Яворовський, це тільки перший крок на шляху до інформатизації навчальної і наукової роботи. Передбачається створити комп’ютерні класи в усіх навчальних корпусах та гуртожитках. Завдяки цим класам студенти зможуть тренуватися складати ліцензійні інтегровані іспити «Крок 1» і «Крок 2», а згодом і «Крок 3». Найближчим часом у читальному залі з’явиться ще 20 комп’ютерів. Можна буде користуватися підручниками, причому студенти не лише читатимуть тексти, а й матимуть змогу побачити технологію операції або інші маніпуляції.