Бюджет наповнюють туристи

У рамках Х Міжнародної виставки «Україна – подорожі та туризм» відбувся семінар Головного управління комунального і готельного господарства та туризму КМДА. Обговорювали «Програму розвитку туризму в Києві до 2010 року»  та «Порядок надання  туристичних  послуг у столиці» – документи, нещодавно затверджені Київрадою.

На території  Києва розташовано 2148 пам’яток історії та культури. Серед них 39 – міжнародного значення. До реєстру національного культурного надбання долучено 380 пам’яток архітектури, 23 – археології, 25 – історії і 9 пам’яток монументального мистецтва. Передусім вони приваблюють туристів з усього світу.

Відкриваючи семінар, заступник голови КМДА Михайло Поживанов повідомив, що торік Київ відвідало понад 193 тисячі туристів із 138 країн.  Турфірми столиці обслужили понад 134 тисячі екскурсантів, а враховуючи музейних відвідувачів, – понад 2,5 млн. осіб.  2003 року доходи від туризму поповнили міський бюджет більш як на 49 млн. грн.

На думку Михайла Поживанова, туристична галузь столиці має ще значні резерви розвитку. Для цього треба передусім активізувати діловий туризм,  довести рівень послуг до міжнародних стандартів,  а також  збільшувати кількість міжнародних виставок,  ярмарок, конгресів та розширювати коло їх учасників. Настав час створити  в діловій частині міста  сучасний конгрес-центр.

– Згідно з «Програмою розвитку туризму в Києві до 2010 року» в столиці буде відкрито нові пункти прокату туристського спорядження та інвентаря, організовано міський клуб туристів, бібліотеку туристичної літератури та міську школу туризму для підготовки громадських керівників походів, тренерів, інструкторів, суддів туристських змагань, – повідомив Михайло Поживанов. – Це дасть змогу поступово перетворити туризм на одну з найприбутковіших галузей столиці.