«Ядерна» чемпіонка конкуренток у секторі для штовхання не має

Цьогорічний легкоатлетичний мундіаль став одним  з найуспішніших для команди незалежної України. Нагороду найвищої проби вдалося вибороти штовхальниці ядра Віті Павлиш. Відтак на Олімпійських іграх саме ця титулована й досвідчена атлетка буде нашою «золотою» надією.

Золотий вінець

Вигравати турніри Віта налаштовується завжди. Тож золота медаль Будапешта була запланованою. Готуючись до світового чемпіонату, атлетка під керівництвом своїх наставників виконала величезний обсяг роботи. Тому в неї не було жодних підстав сумніватися в своїх силах і можливостях.

– Але стверджувати, що приїхала забрати лаври переможниці, я ніколи не буду. Я просто досягла того результату, до якого була готовою.

Атлетка штовхнула ядро на 20 метрів 49 сантиметрів. Серед усіх учасниць лише українка цього сезону долала 20-метровий рубіж. Росіянка, що також спромоглася на 12 сантиметрів перевершити гросмейстерську межу, на першість світу не приїхала.

Однак виграти змагання Віта могла б і зі значно вищим результатом – у межах 21 метра. Вона й досягла його, проте спроби не зарахували. Павлиш уперлася ногою в дерев’яний бортик, що не є порушенням правил. А от наступати на нього забороняється.
– Як на мене, судді помилилися. Проте й 20,49 метра – чудовий результат. Друге місце росіянці Кривельовій приніс значно скромніший показник – 19,90 метра.

Чому програли нашій штовхальниці суперниці, харків’янку не цікавить. То їхні проблеми, від яких голова має боліти в них і їхніх тренерів. Віта засвідчила свою перевагу над ними півметровим відривом.  Авторитет нашої спортсменки конкурентки визнають. Вони залюбки фотографуються з українкою, і Павлиш нікому з них не відмовляє.

– Мені дуже приємно, що виграла світовий чемпіонат. Ця медаль – вінець тяжкої праці впродовж зимового сезону. В Афінах мені буде від чого відштовхнутися. Світове «золото» додасть упевненості на Олімпіаді.

На шляху до Афін

Готуватися до Афін штовхальниця буде в рідному Харкові. Хоча можна скористатися й базою в Кончі-Заспі, проте для Віти домашні умови кращі.

– Олімпійські ігри – старт особливий. Я мушу підготуватися до них якнайретельніше.

Цього року, як не дивно, Держспорткомітет забезпечив Павлиш повноцінним харчуванням. За літню «бронзу» світового чемпіонату Віті виплачують президентську стипендію. Хотів узяти атлетку під свою опіку спонсор, проте умови контракту Мавридису та його дружині не підійшли. Вони не забажали «продати» себе задля реклами спонсорської продукції.

Ще перший тренер спортсменки Анатолій Квітков навчив її змагатися з цілковитою викладкою незалежно від рангу турніру. «Треба поважати будь-які змагання», – наголошував він. Тому підготовка Павлиш до Олімпійських ігор не відрізняється від тренувального процесу перед іншими турнірами.

– Хіба що усвідомленням титулу майбутнього турніру та галасом довкола нього, – посміхається чемпіонка. – А ще за два місяці до Олімпіади може з’явитися й офіційний спонсор.

– На першості Харківської області ви побачите таку ж Віту Павлиш, як і на чемпіонаті світу чи Олімпійських іграх, – уточнює чоловік і тренер Аристотель Мавридис. – Вона  і в оточенні початківців прагнутиме насправді високого результату й радітиме перемозі не менше, ніж у Будапешті.

Чогось особливого в планах підготовки немає. Бо щось істотно змінювати в системі, що напрацьована й відлагоджена багаторічною працею, в жодному разі не можна. Тому атлетка  з тренерами простує до мети добре відомим шляхом. На міжнародних стартах спортсменка вже не виступатиме аж до Ігор. За її словами, це недоцільно. Комусь ці турніри потрібні, щоб зайвий раз перевірити себе. А для неї…

– У мене уже такий багатий досвід, – пояснює Павлиш, – що навіть одного внутрішнього старту перед Олімпіадою буде достатньо, щоб увійти до змагального ритму.

Тому команда штовхальниці планує брати участь лише в змаганнях національного рівня. Їх буде близько п’яти, включаючи й чемпіонат України. Якого результату чекає від себе Віта в Афінах, засвідчать самі Ігри.

– Неважливо, який результат потрібний для перемоги. Навіть якщо 17 метрів виявляться «золотими», то найвища нагорода з олімпійських Афін од того не потьмяніє.

– Віта зазвичай до зимового результату додає ще один метр улітку, – нагадує Аристотель. – А попереднє планування, приміром, 21-метрової позначки, може пригнітити спортсмена психологічно. Він тільки й думатиме про те, що має виконати саме таке завдання... Ми працюємо по-іншому. Будемо тренуватися так, аби досягти в Греції найкращого результату. Штовхне Віта на 22 метри – ми не засмутимося. А якщо ядро зафіксує 21 метр, отже, ми погано попрацювали.

Наша чемпіонка жодну з усіх штовхальниць не може назвати головною конкуренткою. Після дискваліфікації 1999 року та операції українка довго відновлювалася. Доки харків’янка набувала форми, в неї були конкурентки.

– Віта штовхала ядро на 21 метр 69 сантиметрів під час офіційних змагань, – каже її наставник і чоловік. – От коли росіянки чи представниці інших держав будуть стабільно штовхати ядро за 21 метр, ми визнаємо їх за суперниць.

У Афінах Павлиш вважатиметься фавориткою змагань.

– Я завжди, на всіх стартах, була претенденткою номер один на перемогу, – говорить спортсменка. – Просто мені не завжди таланило.

Мета незмінна і єдина
У прикмети Віта не вірить.

– Я мусульманка. Не вірю навіть у сновидіння. Гарний сон поліпшує мені настрій, але не більше.

 Хоча в харків’янки далекоглядні спортивні плани, проте її начальник (а Павлиш – майор  прикордонних військ) Микола Подоляк уже допомагає підопічній шукати роботу. Він саме та людина, що підтримує Віту і вірить в її можливості за будь-яких обставин. І атлетка, напівжартома, проте з повагою, називає його батьком.

А мета Віти Павлиш залишається незмінною – олімпійське «золото».

– Я не відчуваю, що Афіни – моя остання можливість матеріалізувати мрію. Мій потенціал дає змогу планувати й виступ  у Пекіні 2008 року.

Хоча Аристотель уточнює: це не ідея-фікс. Але, якщо штовхальниця буде в гарній формі, то чому б не позмагатися і в Китаї? Афінська нагорода (тьфу-тьфу-тьфу!) не зупинить українку на шляху до пекінської.