Гарячі змагання

Колись, у давнину, наші предки активно застосовували метод швидкого нагрівання тіла і не менш швидкого охолодження. Цілюща сила цього методу відома здавна. Тому й нині люди активно будують і відвідують сауни та лазні. А деякі навіть вирішили паритися в сауні професійно.

Саме для таких любителів пару нещодавно відбувся Перший міжнародний турнір із саунного спорту. У ньому брали участь представники Білорусі, Естонії, Росії, Марокко, Швеції, Фінляндії, Литви. Правила для любителів саун прості – сидиш собі на лаві, пітнієш. Не дозволяється тільки закривати очі, аби не подумали, що знепритомнів. Найголовніше – пересидіти всіх своїх суперників за температури близько 110 градусів за Цельсієм. А щоб життя солодким не здавалося, що 30 секунд на кам’янку виливали півлітра води. Вологість зростала, і тоді сауна, безсумнівно, здавалася справжнім пеклом.

Як розповів один із учасників, дихати за такої температури дуже складно, та й деякі частини тіла просто не витримують навантаження, саме тому тільки найвитриваліші чоловіки змогли досягти трихвилинного результату. Жінки ж, навпаки, приємно вразили своєю витривалістю, спокійнісінько пересидівши чоловіків.

Хоча, як розповів ведучий, такий результат для нас і непоганий, але, приміром, у Фінляндії учасники змагань витримують 15-19 хвилин. Тож нашим любителям сауни треба ще пітніти й пітніти.

Фото Григорія КУБЛАНОВА