Дорога «Бідна Настя»

Певно, шанувальники «мила» будуть задоволені. На всіх, хто пильно стежив за перебігом подій в американсько-російському серіалі «Бідна Настя», чекає приємна новина. Продюсери планували розповідати історію Ганни Платонової у 120 серіях. Тепер же костюмована мелодрама розрослася до 170 серій.

Звісно, зріс і бюджет, який досі становив майже одинадцять з половиною мільйонів доларів, бо самі лише акторські гонорари з’їдають чимало. Наприклад, виконавці головних ролей Олена Корикова (Ганна), Данило Страхов (Корф), Петро Красилов (Рєпнін), Дмитро Ісаєв (цісаревич Олександр), Марина Александрова (принцеса Марія) одержують по 500 доларів за знімальний день. Гонорари акторів другого плану – від 200 доларів і вище.

Серіал збільшився, побільшало й костюмів. Костюмери вже замовляють додаткові шафи для вбрання. Лише героїня Олени Корикової має тридцять костюмів. Загалом їх буде понад сорок і влетять вони в копійчину: одна сукня Ганни, що постійно страждає, обходиться у 800 доларів. Шиють костюми з сучасних тканин, хоча використовують і раритетні елементи. Так, сукні Ганни і сестер Долгоруких прикрашені антикварним мереживом. Найбільша ж модниця в серіалі – Ольга Калиновська, за нею княгиня Долгорука, котру грає Ольга Остроумова, і Наталя Рєпніна.

Актори прагнуть, аби костюмери враховували й їхні побажання. Усі молоді актриси наполягають на глибоких декольте, незважаючи на те, що в повсякденному житті панянки ХІХ століття носили закрите вбрання, і лише вечірні та бальні сукні були відкритими. Актори-чоловіки теж не відстають від колег-жінок. Вони не менш вибагливі, прискіпливо з’ясовують, якого кольору буде їхня краватка, чи вдало чоботи підкреслюють лінію ноги, чи ідеально сидять штани. Один костюм шиється за кілька днів, а іноді за добу. На серіал працюють десять кравчинь, дві капелюшниці і два шевці. Крім нових, у серіалі використовується ще 200 відреставрованих костюмів із «Ленфільму».

Аби одягти акторів, витрачається не менше часу, ніж на грим. Цей процес триває дві години. Спочатку надягають дві нижні спідниці, зверху – велику спідницю від сукні і вже потім – ліф. Від корсетів вирішили відмовитися. По-перше, актриси в них не витримують, по-друге, дорого, вони коштують майже 250 доларів. Якось під час зйомок Олені Кориковій стало погано і вона ледь не зомліла. На щастя на майданчику завжди чергує лікар, а також є дивани, міні-кухня і душ. Беруться до уваги навіть гастрономічні забаганки зірок. Для Олександра Калягіна завжди є сухарики до чаю, обов’язково з родзинками. Олександр Філіпенко п’є чай зі звичайним печивом. Так само, як і Данило Страхов. А ось Олена Корикова, як і більшість молодих актрис, солодкого взагалі не їсть, а віддає перевагу фруктам. Марина Казанкова (Калиновська) п’є тільки зелений чай, а на тістечка і тортики лише дивиться. «Подивилася, уявила, що з’їла, і вже гаразд!» – каже вона. На сніданок актори зазвичай замовляють бутерброди з ковбасою і міцну каву. В обід віддають перевагу рибі.

Якщо знімальний день закінчується пізніше, ніж опівночі, то акторів, як і решту групи, розвозять. Калягін, Шевченко, Корикова, Страхов їздять тільки власними авто. До речі, виконавець ролі Володимира Корфа встигає зніматися в двох фільмах. З ранку до десятої вечора він на зйомках «Бідної Насті», потім тригодинний відпочинок і нічна зміна в іншому фільмі, невеликий сон – і знову «Настя», яку зніматимуть до літа.