Багатостраждальна Роксолана

У скупому на події українському кінопросторі – новина. Нарешті представлено телесеріал «Роксолана – володарка імперії». Та з’ясувалося – радості не так багато...

На прес-конференції, проведеній з нагоди презентації, режисер-постановник серіалу Борис Небієрідзе, заслужена артистка України Ольга Сумська та інші актори розповіли про «закадрові» ходіння по муках. Основні проблеми нині – показ серіалу на Українському телебаченні, озвучення українською мовою 24 серій. Вічний брак коштів на культуру в наших широтах призвів до того, що основних спонсорів було знайдено – вгадайте з першого разу де! – так, у сусідній державі. Тим-то не дивуйтеся, люди добрі, що донька священика з Рогатина, пізніше султанша Роксолана, чи засновник Запорозької Січі Дмитро Вишневецький говорять з екрана російською. Питайте не з творчого колективу, який учинив подвиг кінозйомок, а з «кіношних» чиновників! Добре, що хоч основна маса акторів – українські. Недарма якось Ольга Сумська сказала: «Так часто в українських фільмах українок грали російські акторки. Та яка ж могла бути Роксолана з росіянки? Адже існують глибинні речі, успадковані з молоком матері».
До речі, у Росії з величезним успіхом відбулася презентація телесеріалу. Там, як відомо, коштів на кіно не шкодують, пам’ятаючи слова вождя пролетаріату про цей вид мистецтва як масову агітацію і пропаганду. Інвестувати в культуру – дбати про позитивний імідж держави: це добре знають знову-таки наші північні сусіди. А ми?..

На прем’єрі у Будинку кіно (на основі 24 серій створено півторагодинну стрічку) були присутні посли Вірменії, Туреччини, Грузії. Яскраве сузір’я акторів України та Росії, основних творців фільму, а також спонсори та школярі з Ірпеня – тобто фан-клуб «країна Роксоланія» – ледве помістилися на сцені. Свято? Із сльозами на очах. Під час зйомок помер актор Дмитро Миргородський, роль Байди відтак підхопив Михайло Голубович, фактурний актор героїчно-козацького плану.

Важко судити про весь серіал. Це, за словами Бориса Небієрідзе, своєрідна казка на історичному тлі. Відомо: Дмитра Вишневецького стратили турки, захопивши його у полон під час походу на Молдавію 1563 року, коли Роксолани вже не було на світі. А у фільмі він гине через те, що навчав султаншу-землячку як порятувати християнську Європу... Що ж, напевне, для казки така контамінація можлива, от чи не буде мішанини в головах глядачів?..

Утім, кожен жанр має свої особливості – й «мило» за мотивами вітчизняної історії також. А щоб мати повноцінне враження – треба серіал побачити. Коли? Невідомо. На це Українське телебачення ще має віднайти кошти.