Комуністи й пацифісти

Приєднатися до своїх світових політичних однодумців у рамках відзначення першої річниці воєнної операції в Іраку вирішили минулої суботи понад п’ятсот українських комуністів, прогресивних соціалістів, а також кільканадцять патлатих молодих пацифістів та представників іракської громади в Україні.

Сама ж акція розпочалася біля монумента Незалежності, продовжилася на центральних вулицях Києва й завершилася розгортанням великих червоних плакатів на кшталт «Український солдат – повернися з ганебної війни!», «Американці, геть з Іраку та України» біля посольств Великої Британії та Сполучених Штатів.

З найгострішою критикою «кривавої» політики президента США, а також українського керівництва й «Нашої України» виступив лідер комуністів Петро Симоненко. За його словами, внаслідок військового вторгнення загинуло 10 тисяч іракців, десятки безвинних синів Польші, Іспанії та, на жаль, України. І якщо ми якнайшвидше не залишимо Ірак, то трагедія може статися й у нас, як нещодавно в Іспанії. Він, зокрема, наголосив, що війська НАТО «вже грюкають нам у двері, щоб зробити Україну своєю колонією».

Від рядових же комуністів довелося почути не так претензії до Америки, як до своїх однопартійців, які мали тисячами прийти на майдан, і не з’явилися. Дісталося «на горіхи» й керівництву столиці, яке нібито винне в ізолюванні цієї комуністичної акції з допомогою українських пісень з гучномовців на Хрещатику. Якби, мовляв, не було тих пісень, то галас отих п’ятисот демонстрантів був ще гучнішим.  

Богдан ЧУХЛІБ