Якщо у парламенті сваряться, то тут миряться

З ініціативи ряду партійних та громадських організацій у столиці утворено Київське міське громадсько-політичне об’єднання. Днями буде обрано його координаційну раду.

До об’єднання вже зголосились увійти міські організації Української партії «Єдність», Партії промисловців і підприємців, Ліберальної партії, Аграрної партії, «Трудової України», Народно-демократичної партії, Партії регіонів, партії «Реформи і порядок», Соціалістичної партії, Соціал-демократичного союзу, а також громадські організації «Союз Чорнобиль України», Спілка інвалідів, Об’єднання ветеранів війни та Збройних сил, «Козацтво України», Спілки жінок Києва, Фонд Святої Марії, Об’єднання підприємців XXI століття. Більшість із них уже підписали відповідну угоду.

В угоді зазначено, що нове об’єднання відкрите для інших партій та громадських організацій, що поділяють його засади. Ініціатори сподіваються на злагоджену конструктивну роботу, очевидно намагаючись обійти стороною ті протиріччя, що виникли між цими політичними силами на всеукраїнському рівні, скажімо, у тому ж парламенті. Адже, як сказав голова міської організації партії «Єдність» Володимир Яловий, до співпраці запрошувались організації з різною ідеологією, зокрема Компартія і партії, що входять до блоку «Наша Україна».

Адже в новому об’єднанні не збираються сперечатися за ідеологічними чи політичними симпатіями. А спільно працювати для киян, відстоювати інтереси територіальної громади Києва.

Як наголосив Володимир Яловий, така співпраця підвищить роль партій і громадських організацій у  житті столиці, а також донесе громадську думку до міської влади, допоможе керівникам Києва більш виважено проводити соціально-економічні реформи.

Об’єднання проводитиме семінари, громадські слухання, круглі столи, на яких представники різних політичних сил, громадських спілок будуть консультуватися як вирішувати ті чи ті проблеми міста. Узгоджена позиція буде виноситись на розгляд Київради. Цілком можливо, що об’єднання запропонує спільний план і на наступні вибори до районних та міської ради, які, як вирішує нині парламент, очевидно відбудуться за пропорційною системою, тобто за партійними списками.
Однак на першому установчому засіданні об’єднання звучали пропозиції не обмежуватись міськими проблемами, а впливати й на державну політику. Зокрема представник Ліберальної партії Юрій Сенюк зауважив, що «в Києві сприятливі умови, адже столиця вже подолала економічну кризу, в той час як Україна ще борсається в ній». Тож треба підставити плече й центральній владі. Його підтримала й Валентина Мандрик з Об’єднання підприємців XXI століття, яка вважає, що нове утворення має впливати як на політичну реформу в державі, так і на суспільне життя України.

Дехто з присутніх хвилювався, аби консультації у рамках нового об’єднання не були такими ж безрезультатними як, скажімо, окремі парламентські слухання у Верховній Раді. Володимир Яловий, уже як заступник Київського міського голови, запевнив, що принаймні міська влада зважатиме на рекомендації громадськості.