«Тільки жива, свіжа рослинна їжа може зробити людину спроможною сприймати істину», – якось зауважив Піфагор.
Нещодавно група вчених із Гарварда зацікавилася поселенням горців у Еквадорі. Люди там живуть до ста і більше років, помирають же не від хвороб, а від старості. Виявилося, що всі жителі цієї місцевості ніколи не вживали тваринної їжі. До речі, ескімоси, які харчуються тільки м’ясом, живуть не більш як 27-28 років.
Тож кожен з нас має замислитися, зважити і вирішити – поститися йому чи ні.
А для тих, хто дослухався мудрої поради, пропонуємо кілька рецептів із квасолі, яка особливо корисна під час посту.
Квасолю, як білкову, а також лікувальну рослину вперше згадують у китайській літературі ще 1280 року до н.е. У давніх трактатах наголошується, що вона успішно регулює обмін речовин. У тих, хто вживає квасолю хоча б раз на тиждень, немає печінкових, ниркових та зубних каменів.
Страви з достиглої квасолі рекомендують при анемії, туберкульозі, травматичних ушкодженнях. Зелена квасоля корисна при гастриті, гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, ревматизмі. Звичайно, якщо вживати її в міру – не більш як 1 склянку на добу.
Паштет із квасолі
2 склянки квасолі, 1 склянка чорносливу, 0,5 склянки волоських горіхів, 3 столові ложки олії, цукор до смаку.
Замочену квасолю відварити до готовності, додати розмочений чорнослив, горіхи і пропустити через м’ясорубку. Додати олію, цукор і добре перемішати.
Плов
1 склянка квасолі, 1 цибулина, 1/2 склянки рису, зелень петрушки і кропу, сіль до смаку, 2 столові ложки олії.
Окремо зварити рис, квасолю. Цибулину й зелень подрібнити. Усе з’єднати, перемішати.
Котлети
2 склянки вареної квасолі, 1 велика цибулина, 3 зубки часнику, 1 варена морквина, сіль до смаку, 6 столових ложок манки, 200 грамів хліба білого, 2 столові ложки олії, 0,5 склянки борошна.
Квасолю і розмочений хліб пропустити через м’ясорубку. Підсмажити цибулю і часник. З’єднати всі компоненти й добре перемішати. Сформувати котлети, обкачати їх у борошні і смажити на сковороді.