Квартирна черга скоротиться

Учора за участю Київського міського голови Леоніда Черновецького та його заступників Михайла Голиці та Ірени Кільчицької відбулося урочисте відкриття під заселення трьох 22-поверхівок на масиві Позняки на вулиці Урлівській, збудованих за рахунок міського бюджету.

В одному будинку квартири отримали 255 молодих сімей за рахунок пільгового кредиту. У другому – безплатно – черговики квартирного обліку, третій – зведений за програмою 50х50. Поруч із житловими будинками зводяться загальноосвітня школа на 1080 місць, яка відкриє свої двері 1 вересня, дитячий садочок на 260 місць, школа-дитячий садочок на 240 місць, а також дитяча поліклініка на 480 амбулаторних місць, яка відкриється в кінці 2008 року. А отже, в новому мікрорайоні будуть всі умови для повноцінного життя і виховання дітей.

Міський голова підкреслив, що житло отримали, насамперед, люди, котрим воно вкрай потрібне, і серед новоселів немає тих, хто отримав житло «по блату». Зокрема, були і ті, хто в квартирній черзі чекав на власне житло 30 і більше років, були і такі, хто мешкав у непридатних для життя, майже підвальних приміщеннях. Одна з новоселів, багатодітна мати, яка стояла у черзі на квартиру 23 роки і майже втратила надію отримати нове житло, не могла повірити у своє щастя. Нові квартири отримали також діти-сироти. Вітаючи новоселів, Київський міський голова згадав, що проблема невирішеності житлового питання колись була відома йому особисто, адже його родина багато років стояла в черзі на квартиру, а тоді у нього вже підростали два сини.

Леонід Черновецький підкреслив, що незабаром вступає в дію закон, який забороняє соціальне житло приватизовувати і продавати. Він також пообіцяв просування і скорочення квартирної черги в столиці за рахунок надання черговикам більшої кількості квартир. Зараз забудовники віддають місту певний відсоток збудованих квартир, у більшості випадків – це елітне житло. Місто планує продавати ці квартири на аукціонах, і на кошти, отримані від продажу, на вторинному ринку купувати соціальне житло для черговиків.

Що ж стосується обсягів будівництва нового житла, Леонід Черновецький повідомив, що у цьому році планується звести майже 1 млн. 400 тис. квадратних метрів, що на 15% більше, ніж торік, і майже на 30% більше, ніж в останній рік господарювання минулої столичної влади. За прогнозами мера, внаслідок інтенсивного будівництва житла, квартирна черга в столиці може найближчим часом скоротитися щонайменше на 5%, а ще 20-25% скорочення може дати інвентаризація житлової черги і викреслення із неї тих, хто реально повністю забезпечений житлом.