Адріансе виявився схожим на метеорит

Хіба що – неяскравий

Ко Адріансе, нідерландський фахівець з європейським іменем, як представляли його українській футбольній громаді господарі донецького «Металурга», подав у відставку.

«Ми запросили тренера з європейською славою, причому справжньою, а не колишньою, – наголошував узимку перший віце-президент «Металурга» Дмитро Селюк. – Фахівця такого рівня на пострадянському просторі не існує».

Адріансе й справді мав істотні здобутки на тренерській ниві. На батьківщині він обернув скромний АЗ-67 на одного з лідерів нідерландського футболу. А в Португалії досяг переможного дубля з іменитим «Порту». Втім, навіть такі, скажемо прямо – небуденні здобутки, ще недостатні, щоб ставити його в один ряд з геніями тренерського ремесла – Фергюсоном, Лобановським, Моринью, Ліппі… Хоча саме так, якщо взяти до уваги умови, створені гостеві в Донецьку, сприйняли Адріансе в «Металурзі».

І прогадали. Бо за п’ять місяців уславлений нідерландець так і не створив бодай віддалено схожого на конкурентоспроможний колективу в столиці Донбасу. Дві перемоги, дві нічиї та шість поразок – зовсім не той результат, заради якого мільйонери з «Індустріального союзу Донбасу» виписали фахівця з Нідерландів. Українці, як свідчить статистика, були кращими!

«Я дуже шкодую, що довелося припинити співробітництво з українською командою. Я не забажав продовжити контракт і на майбутній сезон, тож тепер колектив шукає нового тренера. Йому, зрозуміло, потрібно більше часу, щоб докладно ознайомитися з умовами праці та гравцями. Зважаючи на це, я вирішив розпрощатися з «Металургом» за чотири тури до фінішу. Вважаю, що мені забракло лише часу, щоб обернути донецький колектив на справжню команду-машину», – так прокоментував свою відставку Ко Адріансе.

Нагадаю, що перед стартом весняного циклу нідерландець заявив про готовність очолюваного ним «Металурга» виграти всі чотирнадцять матчів…

Відтак у донецькому клубі, який зробив ставку на легіонерів і за останні роки «пропустив» через себе півсотні футболістів-чужинців та низку зарубіжних тренерів, збирають чергові валютні мільйони для нового наставника. Ним став 52-річний бельгієць Джос Дарден, який останнім часом працював з донецькими резервістами.