Свято Уранії в Україні

Музу, що за уявленнями давніх греків «відповідає» за астрономію, з певними застереженнями можна вважати покровителькою науки. Тож, нарешті, дочекалася свята на своїй вулиці й вона – у Києві та цілій низці інших міст і містечок України вперше за її історію з 16 до 18 травня 2007 року відбудеться Фестиваль науки.

Бажання повернути цій сфері діяльності людини, незаслужено занедбаній нащадками Корольова і Вернадського, колишні славу і престиж цілком зрозуміле. Зрозумілою є й мета фестивалю     – «сприяти розширенню і зміцненню зв’язків науки і суспільства, поліпшенню впровадження одержаних результатів у практику, формуванню у широкого громадського загалу наукового світогляду, прискоренню інноваційного розвитку країни».
Ініціаторами фестивалю стали Національна академія наук України та Міністерство освіти та науки України. Серед колективних учасників також Академії медичних, правових, аграрних і педагогічних наук України, Академія мистецтв України, Мала академія наук, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Український науково-технологічний центр і Британська Рада в Україні. Київ, Володимир-Волинський, Дніпропетровськ, Житомир, Івано-Франківськ, Львів, Сімферополь, Суми, Харків, Рівне – ось далеко не повна географія заходів, хронологічно приурочених до Дня науки, професійного свята вчених. Здавалося б, нічого надприродного програма фестивалю не передбачає: лекції, дні відкритих дверей у наукових закладах і ВНЗ, «круглі столи», наукові конференції, виставки і презентації наукових розробок, майстер-класів, екскурсії тощо. Око може зачепитися хіба що за «парадокс-шоу» – показ «наукових іграшок» для дітей. Та за банальними, на перший погляд, вивісками не просто та чи та інформація, а джерела, до яких неодмінно припаде зголодніла за справжніми знаннями і здоровим глуздом    душа.
Учора у Великому конференц-залі НАНУ учасників фестивалю привітали президент НАН України Борис Патон, міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко. З цікавими доповідями виступили директор Інституту філософії імені Григорія Сковороди академік Мирослав Попович, директор Міжнародного інституту прикладного системного аналізу професор Л.Хордайк, якому було вручено диплом почесного доктора Національної академії наук України.
Характерна ознака цього широкомасштабного дійства – його відкритість. Адже кожен, хто хоч на аматорському рівні цікавиться наукою і відвідає заплановані програмою заходи, може вважати себе повноправним учасником фестивалю.