І статус національного не захистив

Попри те, що у квітні цього року Президент України Віктор Ющенко своїм указом надав Музею «Київська фортеця» статус національного й доручив Кабміну та Київській міськдержадміністрації впорядкувати тут землекористування, руйнування пам’ятки архітектури триває.

Наша газета на початку року писала про те, що під час новорічних свят забудовник зруйнував три споруди 5-ї вежі комплексу фортеці, зокрема будинок військового телеграфу. Хоча тоді ж з’явилися твердження, що він міг бути знесений ще 2001 року, а будівлі, яких не стало у січні 2007-го, не є пам’ятками архітектури.

І ось нове свавілля забудовників, які знову, як і в січні, у святковий день, поки кияни вшановували солдатів Великої Перемоги, встигли знести двоповерховий будинок на вулиці Щорса, 44 – пам’ятку архітектури.

Як розповів директор Музею «Київська фортеця» В’ячеслав Кулінич, напередодні, 8 травня, до музею зателефонував мешканець одного з будинків, розташованих поблизу, і повідомив, що 9 травня може відбутися знесення пам’ятки архітектури Васильківського укріплення Київської фортеці на вулиці Щорса, 44. І хоча пан В’ячеслав сумнівався у достовірності інформації, однак одразу зателефонував до Печерського районного управління міліції й управління боротьби з організованою злочинністю і попросив вжити заходів для захисту будівлі, якщо її спробують зруйнувати. Але міліція, за словами директора, на попередження не зреагувала належним чином, тому вранці після свята музейні працівники та їх керівник були неприємно вражені, побачивши на місці пам’ятки архітектури купу цегли й будівельного сміття.

Довелося знову викликати міліцію. Група із Печерського райуправління таки виїхала на місце, однак невдовзі поїхала геть, залишивши тільки дільничного. Боронити ж хоча б історичну цеглу, довелося самотужки працівникам музею та його директорові. На жаль, захистити вдалося не все, бо, незважаючи на присутність та протести музейників, робітники продовжували завантажувати й вивозити будівельне сміття. Тому невідомо, чи вдасться тепер із того, що залишилося, відновити пам’ятку архітектури, на що сподівається пан Кулінич. Знесена споруда, за словами директора, у минулому була адміністративним і казарменим будинком Київської фортеці. Як будинок використовувався до знесення у наші дні, керівникові музею невідомо, бо це – територія колишньої військової частини.

Директор розповів, що земельна ділянка, на якій ведеться будівництво, давно проблемна, оскільки є протест прокуратури Києва на рішення Київської міської ради про її виділення, а Міністерство культури й туризму відкликало свій дозвіл на будівництво тут житлових будинків. Кулінич також повідомив, що 2005 року Київська міськадміністрація навіть мала намір подати до суду на Мінкультури за узгодження ним будівництва житла на території музею. Хоча у березні 2002-го сама ж дала згоду Міністерству оборони України на розміщення групи житлових будинків із соціальною інфраструктурою на вулиці Щорса, 44 на земельній ділянці близько 2,61 гектара.

Залишається сподіватися, що доручення Президента до 1 листопада цього року, як це й передбачається в указі, таки буде виконано. І більше жодна історико-архітектурна пам’ятка тут не зазнає руйнування.