Вознесіння

На сороковий день після Великодня православна церква святкує Вознесіння воскреслого Господа нашого Ісуса Христа. Це свято завжди припадає на четвер, цього року це 17 травня. Напередодні зазвичай у церквах служиться «віддання» пасхи, це значить, що Великодні свята закінчуються.

Євангеліє свідчить, що на сороковий день після воскресіння Христова апостоли зібралися в одному будинку і Ісус Христос з’явився їм і розмовляв з ними, кажучи: «так написано, і так належало постраждати Христу і воскреснути з мертвих у третій день; і проповідану бути в ім’я Його покаянню і прощенню гріхів у всіх народах…» Господь призвав апостолів йти по всьому світу і проповідувати усім Євангеліє.
Починаючи з Вознесіння і до наступного Великодня християни вже зазвичай не вітають один одного словами «Христос Воскрес». У цьому також і є ще один сенс цього свята. Після Вознесіння християни перебувають в очікуванні наступного великого свята – П’ятидесятниці або Трійці, дня, коли Дух Святий зійшов на апостолів.
У Києві одним із небагатьох храмів, який Божою милістю ніколи не закривали – ні за більшовиків, ні за німців, – є церква Вознесіння Христова, що на Деміївці. Храм було споруджено 1882 року, а 1883-го – освячено. Він знаменитий і тим, що тут вінчалася Леся Українка з Климентом Квіткою, а в хорі співав Олександр Вертинський. За словами настоятеля храму о. Мефодія, його церква – «це духовна свічка, яка ніколи не згасала».