Бачили очі, що купували

Вєрка Сердючка отримала друге місце на міжнародному конкурсі «Євробачення-2007». Приймати гостей «Євробачення» у 2008 буде Сербія. Українській Вєрці до перемоги не вистачило лише 33 голоси

Вєрка Сердючка (творчий псевдонім артиста Андрія Данилка) з театралізованим номером «Dancing Lasha Tumbai» підкорила Андорру, Португалію, Чехію, Латвію і Польщу. За російську групу «Срібло», яка посіла третє місце, голосували Білорусь, Вірменія і Естонія. Переможниці конкурсу «Євробачення-2007» сербській співачці Марії Шерифович, яка звернулася до глядачів з «Молитвою», віддали перевагу Чорногорія, Австрія, Фінляндія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Словенія, Швейцарія, Македонія і Угорщина.
Цього року у фінальному голосуванні взяли участь 24 країни. За 15 хвилин, що вирішували долю виконавців, близько 120 мільйонів глядачів набирали номери виконавця-фаворита, або відправляли SMS-повідомлення. Як і раніше, не можна було голосувати за свою країну, а з окремого номера телефону було дозволено зробити лише 20 дзвінків.
За декілька днів до фінального виступу на «Євробаченні-2007», преса, зважаючи на ставки британських букмекерських контор, пророкувала всі шанси на перемогу Вєрці. Найближчими конкурентами України вважалися Сербія і Білорусія. Остання, до речі, здобула у Гельсінкі шосте місце.

Не обійшлося без скандалу
Під час репетиції начальник конкурсу «Євробачення-2007» Сванте Стокселіуса зробив серйозне зауваження Вєрці Сердючці і навіть налякав дискваліфікацією. Річ у тім, що на репетиції скандальна Вєрка в приспіві своєї пісні замість офіційних «лаша тумбай»(в перекладі з монгольської означає «збиті вершки». – Авт.) заспівала «Раша, гудбай» (в перекладі з англійської – «Росія, прощавай». – Авт.) На що Сванте Стокселіус, наче справжній дипломат, не став сварити Вєрку за іронічне ставлення до російських виконавців. Натомість натякнув українській делегації, що співак не має права міняти текст, офіційно представлений на конкурс. Сам Данилко спростовує інформацію щодо поширення антиросійської пропаганди і в численних інтерв’ю наголошує уважніше слухати текст і не піддаватися на провокації професійних піарщиків. До речі, останній раз дискваліфікацією за зрив репетиції погрожували російському дуету «Тату» («Євробачення-2003», місто Рига. – Авт.)
Російсько-європейські відносини вже традиційно стали головною тенденцією конкурсу «Євробачення». Після того, як Фінляндія одержала право приймати в себе «Євробачення» завдяки перемозі монстрів-хуліганів, в пресі постійно з’являлися натяки на те, що саме «неформатні рокери» не дозволили Дімі Білану (учаснику «Євробачення-2006» ) отримати перемогу і влаштувати найяскравіше шоу в Москві. Улюбленець жінок, гламурний Білан таки програв, а музикантів, які дригалися на сцені у масках монстрів-виродків влада нагородила наче олімпійських чемпіонів: подарувала їм по земельній ділянці.
Цього року Фінляндія теж «пожартувала», але зі сценічним оформленням конкурсної сцени. Щучі щелепи, з яких мали виходити виконавці, визвали неадекватну реакцію в учасників фестивалю. Паща щуки виявилася досить вдалою, але замалою. Деяким із виконавців довелося змінити танцювальну програму, тому що «пострибати» та «побігати» просто було ніде. Ізраїльтяни взагалі налякали організаторів конкурсу бойкотом, а потім виявили бажання вийти на сцену оголеними, якщо щелепи не розсунуть. Натомість фінські дизайнери пояснювали, що щучі щелепи – це просто фінський епос, і ті, хто знайомий з фінською музичною культурою, знають, що навіть гуслі у Фінляндії традиційно робили з щелеп щуки.
До речі, ізраїльський гурт «Teapacks» таки потрапив до скандальної хроніки «Євробачення». Сусід Іран сприйняв ізраїльську пісню «Push the Button» про загрозу ядерної війни на свій рахунок і яка вже викликала обурення президента нафтової держави. Тим часом, Сербія співає «Молитву» 23-річної Марії Шерифович і готується провести конкурс «Євробачення-2008» на вищому рівні.