Дата виборів: 24 червня, 8 липня, 28 жовтня чи...

Коли нашому електорату йти голосувати – наразі основна задача нашого політикуму. З багатьма невідомими, крім одного: 27 травня, обраного для дочасного волевиявлення першим указом Президента, виборів точно не буде. Готовий Ющенко призупинити й другий указ, що стосується 24 червня, якщо коаліціянти й опозиціонери домовляться про третю   дату. «Наша Україна» називає 8 чи 15 липня, Партія регіонів – 28 жовтня.

Учора
14 травня закінчився орієнтований на 24 червня термін висування на партійних з’їздах  кандидатів у депутати вже нової Верховної Ради. За десять днів списки достойників, а також пакети документів від кожного, мають надійти до Центрвиборчкому, аби ЦВК до 30 травня затвердила навіть форму й текст бюлетеня. Головні опозиціонери – «Наша Україна» і БЮТ – учора, в останній день, збиралися на свої з’їзди передусім з цією метою. Основні ж проурядові сили – парламентські коаліціянти з Партії регіонів, КПУ і СПУ в черговий раз проігнорували графік ЦВК (якщо, звичайно, вони не збиралися десь підпільно).
Отож, учорашній день показав, що й 24 червня – примарна дата. Не лише тому, що Ющенко ще раніше погодився переписати її в своєму указі. Хоч БЮТ намагається підганяти своїх союзників з «Нашої України», рекомендуючи не зважати на опір коаліціянтів, президентська партія наполягає на компромісній даті. «Наша Україна» запропонувала відсторонити від переговорного процесу комуністів і соціалістів, які його затягують. Проте йти на перегони без регіоналів нашоукраїнці не ризикують. Це означало   б остаточно    кинути країну на протистояння, розкол, якщо не казати про гірше – те, до речі, що пророчать окремі депутати з Партії регіонів – громадянський конфлікт.  Очевидно, що без порозуміння з Партією регіонів запобігти останньому можна лише одним способом – силовим, надзвичайним станом, диктатурою...
...Повернувся Іван Плющ. Людина з найближчого оточення Ющенка часів президентської кампанії 2004 року, якій дозволялося тоді все знати і критикувати за це навіть головного. Згодом Івана Степановича було відсторонено від допуску «до тіла». Він сам перед минулими парламентськими виборами, на які йшов у блоці з Юрієм Костенком, скаржився, що не може потрапити на прийом до глави держави. «А от бабі Парасці – кругом у нас дорога!», – обурювався Плющ. Тепер же цей старійшина нашої політики, знавець владно-кулуарного закулісся заговорив іншим тоном: «Коли сьогодні кажуть, що не підуть на вибори, то – це ваше конституційне право. Добре, що у нас участь у виборах не обов’язок!..»

Сьогодні
«Двічі розпущена» Верховна Рада продовжує працювати у пленарному режимі. Принаймні – її коаліційна більшість. Уже не таємниця, що активізується вона якраз у передчутті будь-якої небезпеки для себе. Сьогодні депутати знову сядуть у свої крісла під куполом. Хоч Президент не підписує їхнього законодавчого доробку, коаліціянти все ж тиснутимуть рідні кнопки аж до п’ятниці. Потреба є, бо є небезпека: Ющенкові не сподобалося затягування переговорів. На їхній результат він, як відомо, сподівався до вівторка, минулого. Зачекав ще два дні. А у четвер зібрав усіх до себе в Секретаріат на розмову: пригрозивши робочій групі, що, в разі відсутності компромісу, скличе для ухвалених остаточних рішень РНБО. І грюкнув  дверима. Заяви коаліціянтів, що РНБО – лише консультативно-дорадчий орган – аргумент. Але й те, що засідають у ньому здебільшого силовики – теж не порожній звук. Щоправда, уряд одного разу вже проігнорував рішення РНБО щодо фінансування виборів. Однак, як подейкують, саме за це пішов з посади Віталій Гайдук, земляк Януковича. Іван Плющ, якщо вірити побоюванням коаліціянтів, прийшов втілювати силовий сценарій. Дрівцят для цього підкинув президентський куратор правоохоронних структур Валерій Гелетей, із прозорим натяком заявивши, що володіє сценарієм замаху на лідерів опозиції, до розробки якого, мовляв, причетні й представники політичних парламентських сил.

Завтра
Підлікувавши в Іспанії коліно, до Києва повернувся прем’єр. З Азаровим передусім зайшов до Ющенка та Плюща. Як тиждень тому, двом Вікторам вдалося нібито знову порозумітися. Уже завтра, відповідно до суботнього доручення очільників держави й полярних політичних сил, робоча група має назвати узгоджену дату виборів, а також укомплектувати «малий пакет», необхідних для цього законодавчих змін.
Станом на вчорашній день остаточної крапки поставлено не було. Хіба що з’явилася нова пропозиція щодо дати виборів – 15 липня. Її озвучив, що цікаво, новий очільник РНБО, керуючись, вочевидь, заявою Ющенка про те, що останній погоджується перенести вибори з 24 червня щонайбільше до середини липня. Коаліціянти й урядовці поки що проти цього. Тепла зима посприяла їм, але вони хочуть ще й влітку попрацювати на свій рейтинг, пенсії-зарплати запланували підняти. А вже восени зібрати врожай. І на полі, і на виборчих дільницях.
Чия візьме, сподіваємося довідатися завтра. А ось Ющенко цього разу може й не сісти, як тиждень тому, за один стіл з переговорниками. На 16-17 травня заплановано його візит до Великої Британії. Знакова подорож, якщо довіряти коаліціянтам, які стверджують, що на Заході від Ющенка починають відвертатися. Сам побачить. Тим часом Янукович відклав запланований на 15-20 травня візит до Японії. Через операцію на коліні, як інформує урядова прес-служба. А ось один із лідерів Партії регіонів у парламенті Василь Кисельов стурбований тим, що, за його інформацією, у пропрезидентському оточенні визрів план відставки чинного уряду вже до суботи. Від усього цього, певно ж, не лише коліно заболить.