Політика заважає європейському святу

Європейська комісія вирішила відкласти святкування Дня Європи в Києві, заплановане на 19 травня, до врегулювання політичної ситуації в Україні. Про це на прес-конференції повідомили заступник голови Київміськдержадміністрації Віталій Журавський і голова представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг.
За словами Віталія Журавського, планувалося, що в заході візьмуть участь близько 100 тис. осіб, але через наявний політичний конфлікт у країні найближчими днями не вдасться забезпечити громадський порядок в центрі Києва. При цьому столична влада вивчала різні варіанти перенесення святкування з Хрещатика і майдану Незалежності в інші місця, але дійшла висновку, що за таких умов не буде можливості забезпечити відповідний рівень святкування. При цьому пан Журавський підкреслив, що київська влада гарантує проведення Дня Європи за умови врегулювання політичної ситуації.
Голова представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг повідомив, що, внаслідок складної внутрішньополітичної ситуації в Україні, Єврокомісія провела консультації з київською владою, Міністерством закордонних справ і представниками усіх політичних сил і прийняла рішення відкласти святкування Дня Європи. Організатори свята зіштовхнулися з тим, що на вулицях Києва у цей день знаходитимуться групи людей із протилежними політичними поглядами, і за таких обставин є ризик ускладнення ситуації. При цьому представник Єврокомісії зазначив, що відкладення святкових заходів у столиці не вплине на проведення свята в інших містах України. Проведення Дня Європи в Києві, за словами Ієна Боуга, відбудеться «як тільки дозволить ситуація». Проте відкладення святкування є ще одним прикладом того, як внутріполітична криза сьогодні істотно гальмує просування України у європейському напрямкі.