НЕП повертається з рейдерами

На штрафмайданчиках столиці розташовано вже понад дві тисячі об’єктів малих архітектурних форм (МАФ) – кіосків, контейнерів, яток тощо. Їх було демонтовано і вивезено, часто з усім вмістом. Наскільки це законно? На це запитання під час прес-конференції намагалися дати відповідь президент Спілки орендарів і підприємців України Віктор Хмільовський та правозахисник Олександр Лисак.

На переконання Віктора Хмільовського, ситуація з МАФами свідчить про повторення історії: таке вже було за радянських часів під час НЕПу, але сьогодні це явище повертається з рейдерами. До кіоску під’їжджає кран і вантажить його на трейлер у присутності чиновника з районної держадміністрації. «Зрозуміло, коли МАФ заважає мешканцям, прокладанню комунікацій, – каже президент спілки. – Але в інших випадках причина криється в недосконалості законодавчої бази. Адже дозвіл на оренду видається лише на один рік, хоча має визначатися за погодженням сторін. Після його закінчення орендар, який належним чином виконував свої обов’язки, має переважне право на продовження угоди на новий термін. Проте має бути конкурс, і тут перемагає той, хто пропонує за оренду більше грошей. На жаль, конкурси проводяться закрито, тому попереднього орендаря часто не попереджають про демонтаж його МАФа. А робити це повинні заздалегідь – приписом з обґрунтованими причинами демонтажу».
«Вечірка» запитала Олександра Лисака, яким чином можна протистояти рейдерам?
«Якщо підприємцю вчасно не вручено припис і до МАФа вже під’їхав кран, не треба боятися, можна просто стати під стрілою, – зазначив правозахисник. – Тоді кранівник не має права працювати. Досвідчені бізнесмени одразу викликають юриста, який аналізує ситуацію і у випадку виявлення порушень закону попереджає чиновника про наявність в його діях складу злочину. Зазвичай, лише таким чином можна відстояти свої права. У спірних питаннях рішення має приймати суд» .