Культурні послуги закуплять на 350 тисяч гривень

Із наступної п’ятниці розпочинається святкування Дня столиці та Дня Києва. Програму вже затверджено, але хто стане організатором заходів – під запитанням. Адже законом визначено, що подібні культурні послуги можуть бути закуплені тільки через тендер. Головне управління культури і мистецтв такий тендер оголосило, виставивши його вимогами зокрема обмеження вартості послуг сумою 350 тис. грн. та обов’язкову участь у концерті на Майдані зірок естради Олени Вінницької, «ТНМК» та Олени Гребенюк.

Заявки подали сім компаній, але одразу трьом із них було відмовлено, оскільки вони не представили усіх потрібних документів чи за статутом не мають права займатися такою діяльністю. З тих, що залишилися, одна компанія зажадала майже вдвічі більшої суми на оплату послуг, а решта не інформувала про угоди із замовленими Головним управлінням культури і мистецтв зірками естради. Цю інформацію, за словами начальника управління Світлани Зоріної, чекатимуть до останньої хвилини, після чого переможцем тендера оголосять «найдешевшу» компанію.
«На мою думку, яку поділяють багато людей, тендери у сфері культури за такими правилами, що відбуваються, наприклад, у сфері будівництва, абсолютно ненормальні, – заявила Світлана Зоріна. – Треба щось змінювати у процедурі закупівлі культурних послуг. Інакше в нас День Києва ніколи не ставитимуть режисери такого рівня як Борис Краснов чи іноземні фахівці. Адже один із основних моментів тендера – обмеження ціни. Тобто, виграє той, хто пропонує найнижчу ціну, від чого потерпає зміст заходу».
Під загрозою і святковий феєрверк вартістю 984 тис. грн., що мав відбутися 27 травня. Планувалося, що у лазерно-феєрверковому шоу візьмуть участь кілька компаній – не лише вітчизняних, а й закордонних. Але карти сплутав перший указ президента про призначення перевиборів парламенту саме на цей день. І компанії відмовились від тендера. Зараз ситуація змінилась і тендер оголосили знову. «Я на сто відсотків не можу сказати, чи він відбудеться, – зазначила Світлана Зоріна. – Адже виникло дуже багато організаційних проблем, з якими визначимось 22 травня».