Київські – Римські канікули

Мармурове «Дитинство – Pueritia» відкрило свою експозицію у Київському музеї мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків

Оригінальні античні скульптури із Парми, Капуї і Риму створюють своєрідну дитячу кімнату, наповнену античними скульптурами-ляльками. Тут можна посміхнутися малому пустуну, який грається із театральною маскою. Зітхнути над гіркою долею раба-ліхтарника із терм Діоклетіана і зненацька наштовхнутися на знаменитого Нерона.
 Маленький Нерон, ще не титулований, – слухняне, допитливе, грайливе хлопченя, про характер його дитячих витівок та ігор зараз можна лише здогадуватись. Пройдуть роки і він «пограється» із Вічним Містом. Зверне усю провину на християн і заявить про себе не тільки як про артиста: «Такий жах і таке горе для людства, як він, могло народитися лише від Домація та Агрипини…»
Мої роздуми перервала генеральний директор з питань археологічної спадщини Міністерства культурної діяльності та спадщини Італії – Анна-Марія Реджані: «У сучасній Італії, як і в античні часи, діти – святе. Їхнім навчанням і вихованням займались батьки. Матері ж пестили своїх чад і стежили за гармонійним розвитком дитини. Можливо, Нерону не вистачало батьківської турботи і материнського тепла. У тому, що діти виростають такими, як цей імператор, треба звинувачувати суспільство дорослих. Воно зазіхає на дитинство і забирає у них хліб, іграшки й батьків... Однак це явище для римлян – рідкісне. Бо древні римляни приділяли особливу увагу навчанню своїх дітей. А дитинство сприймали як період інтелектуальної слабкості з відсутністю юридичної відповідальності, що лягала на плечі батьків».
Серед перших відвідувачів виставки був академік, директор Інституту археології Петро Толочко: «На жаль, ми не можемо похвалитися такою багатою скульптурною спадщиною. Адже дитинство людської цивілізації проходило там, у Середземномор’ї. Але і наші музеї не стоять порожніми. Наприкінці травня організуємо оригінальну виставку української культурної спадщини в м. Тронто (Італія). Буде представлено трипільську кераміку, античні вази і скіфське золото. Такі виставки зближують наші нації. І сприяють дорослішанню, у нормальному розумінні, людей».
Виставка давньоримської скульптури триватиме до 20 червня.