Розтоптана й дещо застаріла

Так учора назвали нашу Конституцію відомі в країні юристи. Судді Конституційного Суду попереднього складу Олександрові Мироненку належить перша характеристика Основного Закону, а радникові Президента України Миколі  Полудьонному – друга. Сперечалися вони й з приводу іншого: Полудьонний вважає, що політична криза призвела до прогресивного компромісу, натомість Мироненко переконував молодшого колегу в настанні епохи баби Параски.

З точки зору судді КС з дев’ятирічним стажем О.Мироненка, до минулої п’ятниці Конституція «грубо нехтувалася однією стороною, друга максимально намагалася триматися в правовому полі». Тепер же всі погодилися «грати в футбол на конституційному полі». Мироненко не пошкодував слів для змалювання свого бачення нинішньої ситуації в Україні: театр абсурду, перерва в дії права, епоха баби Параски, період середньовіччя, антиюридизм...
Не ліпше відставний суддя висловився й про главу держави. «У цій ситуації не потрібен ні Конституційний Суд, ні Верховна Рада, ні Кабінет міністрів. Їй потрібен тільки гарант, тиран, владоможець, самодержавець», – заявив Мироненко. Він вважає, що Президентові України підказали зміст останніх указів зокрема й ті представники його команди, які «щойно купили дипломи і представляються юристами».
Юрист з Секретаріату Президента Микола Полудьонний, слухаючи це, вдавав, що не ображається на бувалого свого колегу, хоч часто багровів і заперечливо крутив головою. Полудьонний пояснив, що означає «гарант  Конституції». Це – особливий обов’язок Президента. Згідно з ним, як каже Полудьонний, глава держави може діяти «на власний розсуд щодо захисту конституційних цінностей, прав і свобод громадян, застосовуючи будь-які заходи й дії, спрямовані на відвернення цих загроз». Ющенко, за словами його радника, побачив загрозу для громадянських прав, передусім права вибору. А тому «застосовував найм’якший спосіб».
Чи став Ющенко диктатором? Дискутували юристи  й на цю тему. Спільного висновку не дійшли. Полудьонний наполягав на тому, що диктатура зароджувалася саме в парламенті й уряді. Й застеріг: «Націонал-соціалісти прийшли до влади в Німеччині теж парламентським шляхом, після цього там виборів вже не було». В Україні, переконував Полудьонний, вони все ж будуть. Ще цього року. «Але вже всі зрозуміли, що одними виборами обійтися не можна. Наступним кроком треба змінювати Конституцію. Вона трішки вже застаріла. Треба змінювати систему влади, зокрема й судової», – заявив радник глави держави. Наголосивши, що Віктор Ющенко наполягає на розробці нової редакції Основного Закону. Як і нової моделі Конституційного Суду. «У Казахстані Назарбаєв розігнав Конституційний Суд.  Не хочу сказати, але... як у нас приблизно. Тепер там Конституційна Рада», – дорікнув Полудьонному Мироненко.
Поважні юристи, до речі, зібралися аби поспілкуватися на тему «Який Конституційний Суд    потрібен Україні?» Але за політичними суперечками до цього справа не дійшла.