Мерзнути залишилося недовго

Довгоочікувані багатьма тривалі першотравневі вихідні несподівано зіпсували примхи погоди, яка раптом вирішила в останній весняний місяць повернути зиму. Замість бджіл та джмелів, над білопінним квітом вишень, черешень, абрикос, груш та інших фруктових дерев, закружляв лапатий і густий сніг, а стовпчики термометрів стрімко опустилися вдень майже до нульової позначки. У нічні ж години і в повітрі і на ґрунті майже по всій Україні спотерігалися заморозки аж до мінус 5 градусів.

Місяць сюрпризів
За довготерміновими спостереженнями Українського гідрометцентру, травень – найнепередбачуваніший місяць року. Він буває й по-літньому спекотним, і навпаки холодним, більш схожим на перший, ніж на останній місяць весни. На щастя, це стосується лише першої декади.
За словами начальника відділу метеопрогнозів Українського гідрометцентру Людмили Савченко, сніг та заморозки на початку травня не така вже й рідкість для України. Щоправда, «білі мухи» на зеленому листі у Києві та області були давненько, а от заморозки у цю пору трапляються майже щороку. Проте таке глибоке і порівняно тривале похолодання, як нині, й справді неприємний сюрприз небесної канцелярії. Адже стовпчики термометрів у пристоличній області та на окраїнах Києва кілька ночей поспіль опускалися до позначок мінус 1-5 градусів. Та й удень температура ледве діставалася до плюс 5-8 градусів.
Початок травня був таким холодним, як нині, і з мокрим снігом у 1980-му, 1994-му, 1995-му та 1999 роках. А от 1986-го друга половина квітня і перші два дні травня були дуже теплими, навіть спекотними, а в ніч з третього на четверте стовпчики термометрів опустилися до позначок мінус 4-5. Але вже через день тепло повернулося. Щоправда, це вже не допомогло горіхам, на яких опали не тільки квіти-сережки, а й листя. Потерпіли тоді від заморозків і фруктові дерева та кущі.   
На щастя, синоптики не помилилися і, як і обіцяла Любов Савченко, уже вчора вдень стало тепліше. Тому, сподіватимемося, що й стосовно заморозків прогнози справдяться, і ніч, що минула, була останньою холодною. А відсьогодні буде  плюсова температура цілодобово з поступовим підвищенням до кінця тижня аж до 14-20 градусів удень і до 10 – вночі.
День Перемоги у Києві, за прогнозом Гідрометцентру, буде теплим, але з чималою долею вірогідності дощовим.

Вродить
не так рясно
Весняні заморозки, за словами начальника відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяни Адаменко, несприятливо позначаються на розвитку і рості польових культур у період вегетації, нерідко призводячи до пошкодження репродуктивних або вегетативних органів рослин, а в окремих випадках і до повної загибелі посівів на значних площах. Найбільшої шкоди завдають пізні весняні заморозки наприкінці квітня та впродовж травня, коли з’являються сходи городніх рослин і цвітуть садові дерева та чагарники.
Цьогорічне раптове й тривале похолодання наприкінці квітня – початку травня не позначилося негативно лише на озимих, решта ж сільськогосподарських культур постраждали. За словами Тетяни Адаменко, сходи ранніх ярових мають локальні пошкодження заморозками не лише у північних та північно-східних регіонах, а подекуди  і в південних, бо температура повітря протягом трьох днів у нічні години й тут опускалася до мінус 4 градусів.
Дуже несприятливою цьогорічна холодна погода була для дерев і кущів, які у цей час квітують. Заморозки пошкодили зав’язь та квіти абрикосів, вишень, черешень, груш та інших ягідних і плодових культур не лише у всіх північних регіонах України, а й навіть у південних. За прогнозами спеціалістів, це, безумовно, призведе до зниження урожаю фруктів і ягід. Похолодання «загнало» до вуликів та гнізд бджіл, ос і джмелів, які в цей час зазвичай не лише збирають мед із квітів, а й водночас запилюють їх. Тож, і відсутність комах теж призведе до зменшення урожаю фруктів.  
Окрім неприємностей, початок травня, на щастя, приніс і приємний сюрприз аграріям півдня України. Тут нарешті дочекалися від небесної канцелярії довгожданої вологи. На відміну від північних і центральних областей, де випало всього 1-2 міліметри опадів, у південних регіонах пройшли рясні дощі, які вдосталь напоїли спраглу землю. Тож, сподіватимемося, що весняне похолодання  не зменшить суттєво врожайності більшості сільськогосподарських культур. До того ж синоптики, і зокрема Тетяна Адаменко, сподіваються, що більше заморозків у цьому місяці, навіть і традиційних на Миколая (22 травня), не буде. Свій прогноз пані Тетяна обґрунтовує тим, що забагато заморозків цього року було у квітні та ще й травень ними розпочався.