На Москву!

Українські хокеїсти виступлять на чемпіонаті світу в російській столиці


Клопотів додали відмовники
Українці вирушили до столиці Росії без основних лідерів. І якщо відсутність енхаелівців Бабчука, Понікаровського та Федотенка була прогнозованою, а отже, труднощів у комплектуванні команди не примножила, то відмова «росіян» ошелешила. Головна причина демаршу – можливе розширення ліміту на чужинців у російській суперлізі. Хоча консультації між обома національними федераціями засвідчили: українцям ніщо не загрожувало. Однак ветерани перестрахувалися, і  стати під національний прапор відмовилися. До Москви поїхали тільки четверо – оборонці Завальнюк, Климентьєв і Срюбко та форвард Цируль. Решта, зокрема воротар Симчук, а також форварди Касянчук і Шахрайчук, без яких у минулі роки важко було навіть уявити «жовто-блакитну» дружину, взяли перепочинок. «Нам гріх нарікати на відмовників – причини бід українського хокею значно вагоміші, але маємо визнати: росіяни не чинили перепон українським легіонерам, а отже, не виступати на світовому чемпіонаті  – це рішення самих українців», – заявив Олександр Сеуканд, наставник національної команди.

Основу становлять ветерани
І все-таки наша льодова дружина має достатньо авторитетний склад. Основа колективу – гравці білоруських клубів. Усі хокеїсти, за винятком резервних голкіперів Селіверстова та Федорова, а також оборонця Благого, мають досвід виступів на мундіалі. Та й взагалі чималий турнірний досвід – також. Достатньо сказати, що наймолодші наші збірники – форварди Бобкін і Доніка – народилися 1982 року. Натомість більше половини команди – дванадцятеро хокеїстів – уже переступили тридцятирічний рубіж. А головний старожил, оборонець Гунько, минулого лютого відсвяткував свій тридцять сьомий рік народження! Очікується, що вагомий турнірний стаж, примножений спортивним честолюбством молодих за віком, але вже досвідчених майстрів, стане вирішальним фактором у боротьбі за вихід із групи.

Команда
одного матчу
Розраховувати на щось істотніше, ніж третє місце в попередній групі, українцям важко. Ми поступаємося фінам і росіянам за всіма об’єктивними показниками і програли їм дванадцять з тринадцяти попередніх поєдинків, тільки одного разу задовольнившись нічиєю з північними сусідами. Тому головна мета команди в Москві – випередити Данію, і саме матч із основним опонентом стане для підопічних Олександра Сеуканда найважливішим у сезоні. Українську збірну так і називають у світі: команда одного матчу. Тим паче, що на чотирьох останніх за часом чемпіонатах наші хокеїсти й вигравали тільки по одному разу. А з урахуванням організаційних і кадрових проблем, які цього року складніші, ніж будь-коли, мрія продовжити прописку серед еліти взагалі стає заповітною. «Ми вже не є фаворитами навіть в змаганні з Данією: ні за кількістю льодових майданчиків, ні за рівнем національного чемпіонату, ні за темпами ігрового прогресу конкурувати зі скандинавами Україна не може, – переконаний Олександр Сеуканд. – Єдине, що може схилити чашу терезів на наш бік, – досвід, примножений цілковитою самовіддачею хокеїстів».