Першотравень – гайда за місто

Вихідні доцільно провести у хорошій компанії, з шашликом у руці

Хоч нинішня весна трохи скупиться на тепло, природа бере своє: пробуджується, буяє зеленим листом, пишним квітом. Звісно, з вікна тролейбуса чи власної квартири усієї весняної краси не розгледиш, не вдихнеш на повні груди її пахощі. Тому саме час гайнути у вихідні за місто – подалі від шуму, гаму і сірого асфальту. А якщо зважити на те, що попереду аж чотири вихідні дні, то можна влаштувати собі і своїй родині, друзям, колегам по роботі травневий пікнік. У весни – доволі маршрутів: до лісу, до річки, у гай, зрештою, на дачу. Хоча дача і не дуже зараз підходить для відпочинку, адже там – непочатий край роботи: прибрати, скопати, посіяти, посадити. Утім, одне іншому не заважає – після «лопати» апетит на свіжому повітрі вовчий. Тож увечері можна розслабитися біля багаття: з шашличком, зеленою цибулькою, картоплею, запеченою в золі.

Нумо на шашлики!
Щоб влаштувати маленьке застілля на лоні природи, достатньо мати сірники, кілька шматків м’яса, пару сосисок та гілочки, щоб підкоптити смачненьке на вогні. «Та хіба це шашлик?» – справедливо обуряться справжні гурмани. І матимуть рацію, бо для справжнього відчуття димку, смаку, потрібні спеціальні пристосування: мангал, шампури.

Рушаймо до магазину
Найпростіша річ – це мангал, металевий ящик, у якому зручно на шампурах смажити м’ясо. Їх можна купити у столичних магазинах спорттоварів, побутової техніки, а також на ринках. Наприклад, у спортивному магазині на бульварі Лесі Українки мангал коштуватиме від 82 до 400 гривень, на Троєщинському ринку прийдеться викласти 130 гривень. Шампури в залежності від металу – по дві і п’ять гривень за штуку. У «Спорттоварах» на проспекті Науки мангал коштує 300 гривень. Є тут і спеціальні набори для пікніка – 3 шампури, ніж, виделка, щітка, щипці – по 100 гривень.
Можна скористатися й послугами інтернет-магазинів. Загалом, далеко не в усіх торгових точках знайдете у продажу мангали. Продавці пояснюють відсутність останніх тим, що ще не сезон для відпочинку на природі, а з торішніх партій нічого не залишилося. Такий собі дефіцит.

Барбекю чи гриль
Власне, для українців звичніше мангал, для американців – барбекю, німці віддають перевагу грилю. Не варто сперечатися про смаки, але результат у всіх випадках однаковий – підсмажені, підкопчені на вогні м’ясо, риба, овочі.
Дедалі частіше мангали поступаються сучасним барбекю та грилям. Відмінність між ними максимальна: у грилі є кришка, в барбекю вона відсутня. Основний елемент обох пристроїв – решітки: верхня – для продуктів, нижня – для палива. Деякі моделі грилів мають вертел, фіксований столик. На грилі можна приготувати страв більше, ніж на барбекю. Коштує гриль із неіржавіючої сталі в межах 300-800 гривень.
Барбекю можна купити в тих самих магазинах, що й мангали, а також у мережі «Побутова техніка», адже існують й електричні шашличниці, барбекю. Останні коштують в межах 250 гривень. Загалом, різниця у вартості електричних барбекю дуже велика – від 50 до 500 гривень, а деякі можуть «потягнути» на три тисячі.

 Які дрова,
таке й м’ясо
 Збираючись частувати себе й гостей на свіжому повітрі, не забудьте про паливо: дрова, вугілля. Найкраще, коли це – береза, бук, вільха. Оберемок (10кг) можна купити за 30 гривень, 2,5 кг вугілля – за 16 гривень Не завадить мати і вентилятор для роздування вугілля (21грн. – механічний, 30 грн. – електричний). Перед першим використанням ємність слід змастити олією, добре прогріти і остудити. Дехто протирає решітку сирою цибулиною. Зважте також на те, чи дозволяє інструкція використовувати дрова, які мають вищу, ніж у вугілля, температуру горіння. Інакше поверхня може перепалитися.

Смакота з димком
Для шашликів, власне, як і для гриля, барбекю, слід вибрати хороше м’ясо: свинячий ошийок, курячі стегенця, крильця, можна й молоду баранину. Рецептів маринадів – більш ніж достатньо, як мовиться, на всі смаки. Одні зупиняються на солі, цибулі (якомога більше), спеціях і білому сухому вині. Другі віддають перевагу майонезу чи томатному соку. Треті використовують для цього мінеральну воду, а то й кефір. Загалом будь-яке м’ясо, замочене на годину у воді й на 20 хвилин – у підсоленій, стає ніжним і соковитим. А якщо не маєте на те часу, зайдіть до будь-якого супермаркету і купіть готове м’ясо для шашлику (27 грн. за 1 кг). Хоча справжні гурмани покладаються лише на власні кулінарні здібності.
Для приготування м’яса на мангалі, барбекю чи грилі знадобиться 1-2 години, отож дивіться не проковтніть язика, поки воно шкварчатиме на вогні й пильнуйте, щоб не згоріло. М’ясо готове, якщо:
– м’ясо з кров’ю м’яке, з коричневою шкірочкою і при легкому натисканні з нього виділяється червоний сік;
– зверху коричневе, дуже туге при натисканні, але не сухе;
– стейк середньої готовності на дотик твердий, зовні рівного коричневого кольору і при натисканні виділяє рожевий сік.
Смачним гарніром до такої страви будуть овочі (баклажани, помідори, перець), які можна смажити також на шампурах, чи на решітці поряд із м’ясом. З овочів треба зняти шкірку, порізати і приправити олією. Не завадить мати під рукою кетчуп.
На решітках можна смажити курячі крильця, стейки, печінку, рибу, овочі. Перевертати їх слід не виделкою, а спеціальними щипцями або лопатками. У крайньому разі можна взяти дві ложки. Ті, хто віддає перевагу рибі, може сміливо експериментувати, наприклад, зі скумбрією, яку легко запекти на вугіллі.
Одне слово, всяка страва на свіжому повітрі у хорошій компанії навдивовижу смачна і корисна – їси і пальці облизуєш. Тож не гайте часу – збирайтеся на вікенд за місто, до живої природи, але не забувайте при цьому святе правило: «Ви сюди ще не раз повернетеся, тому не залишайте після себе купи сміття».