Високопосадові браконьєри

Київські екологи склали «Чорний список трофейних убивць»

Нещодавно в Києві було виставлено різноманітне знаряддя для браконьєрства. Незвичайна експозиція відкрилася в будинку Міністерства охорони природи на вулиці Урицького. Організатори виставки, Київський еколого-культурний центр, мають на меті привернути увагу суспільства до прикрих фактів в сфері нелегального мисливства та рибальства в Україні.

Рибу нещадно
глушать саморобними бомбами
Як повідомив журналістам голова центру Володимир Борейко, його співробітниками було проведено спеціальне розслідування. Їх цікавило, як виконується законодавство щодо забороненого мисливського та рибальського знаряддя, зокрема, стаття 85-1 Адміністративного кодексу. В ній чітко проговорено заборону «виготовлення та збуту заборонених знарядь здобичі об’єктів тваринного та рослинного світу».
Результати виявились шокуючими: однозначно заборонені законом електровудки, колюче знаряддя лову (остроги, драчі), сіті, бредні, капкани, силки вільно продаються на більшості продовольчих та господарських ринків України. Без будь-яких перешкод там можна придбати отруюючи суміші-приманки, а також саморобні, із пластикових пляшок, бомби для глушення риби. Наприклад, 12 грудня 2006 року на столичному ринку «Петрівка» співробітники Оболонського райвідділу міліції затримали двох громадян, які продавали саморобні бомби-глушилки. Вільно продаються на наших ринках і тенета китайського виробництва, що завдяки своїй дешевизні користуються неабияким попитом серед браконьєрів. Зокрема ці тенета продаються в столичному Китайському виставочному центрі (вул. Сосюри, 5). За даними еколого-культурного центру, один продавець китайських тенет реалізує приблизно 2 контейнери товару за місяць. А середня вага одного контейнера складає приблизно 10 тонн. Нічим не обмежений продаж дешевих та готових знарядь браконьєрства на всіх без винятку ринках України призвів до того, що на руках у рибалок та мисливців накопичилося кілька десятків мільйонів одиниць забороненого смертоносного для тварин знаряддя. За словами Володимира Борейка, ситуація, що склалася, не може не викликати тривоги. З одного боку, нівелюється праця інспекторів рибнагляду – будь-який затриманий браконьєр, який лишився заборонених тенет, з легкістю поновлює свій арсенал на будь-якому ринку країни. З другого, створюється реальна загроза екологічній безпеці країни, бо винищується запас риби у внутрішніх водоймах. У браконьєрських тенетах, особливо китайського виробництва, гине також величезна кількість диких качок, черепах та інших тварин.
«Проблема в тому, – зазначив пан Борейко, – що, незважаючи на чіткі законодавчі обмеження, Правила торгівлі на ринках, затверджені міськими радами більшості міст України, не передбачають заборону продажу браконьєрського знаряддя, незважаючи на відповідні законодавчі акти». Щоб знищити цю законодавчу невідповідність, Київський еколого-культурний центр та народний депутат А. Голуб звернулися до Міністерства економіки України, 25 облдержадміністрацій та до 20 міських рад із проханням внести до Правил торгівлі заборону на продаж браконьєрського знаряддя. Міністерство економіки в особі заступника міністра Людмили Мусіної підтримало ініціативу екологів.

По Києву гуляють
списки браконьєрів-
посадовців
Київські екологи мають ще один проект, назва якого схожа на назву голлівудського трилера: «Чорний список трофейних вбивць». Разом із колегами з російських екологічних організацій, київські природоохоронці складають список представників еліти Росії та України, що «відзначилися» в сфері браконьєрства. За даними, що наводить центр пана Борейка, серед російських аматорів нелегального мисливства – Володимир Путін, Володимир Жириновський, Микита Михалков та Віктор Черномирдін. Серед вітчизняних – Леонід Кучма, Ігор Бакай, нардеп Валерій Самоплавський. Як стверджують представники центру, за президентства Леоніда Кучми в Україні процвітали так звані «царські мисливства», а Кримський заповідник був незаконно перетворений у спецсафарі.  Інформація, яку поширюють екологи, шокує. В прес-релізі Київського екологічного центру є навіть таке: «В 2002-2003 роках президенти Путін і Кучма часто бували в Кримському заповіднику, Бакай з Черномирдіним розстрілювали з веж автоматами напівприручених кабанів, а потім добивали прикладами».