Перлини Європи – під книжковим дахом

У столичних книгарнях з’явиться книжка Віктора Вечерського «Курс історії архітектури країн Східної Європи»

Здійснити інтелектуальну подорож аж до півтора десятка країн Європи, побувати в деяких державах Закавказзя, Західної та Середньої Азії  тепер можливо, перегорнувши сторінки лише однієї книжки. Бо ж стільки краси, фантазії, національного менталітету ввібрали прадавні і вже новітнього часу споруди, муровані людським інтелектом, якому справді немає меж.
 – Книжка унікально насичена ілюстраціями! – захоплено говорить професор-архітектор Лариса Скорик. – І це не рядова книжка, а взірець, як можна візуально гарно подати такий глибокий матеріал.
Тож подорожуймо в часі – від перших століть нової ери до початку ХХ століття. І – в просторі: Болгарією, Сербією, Трансільванією, Росією, Польщею, Чехією... Автор, кандидат архітектури, Віктор Вечерський веде читача й до Грузії, Вірменії, Туреччини, які вписалися в єдиний історико-культурний регіон з Європою.
– Знання зодчества  балканських і придунайських країн, а також Закавказзя, що належать до візантійського культурного кола, важливі, щоб зрозуміти шляхи формування й розвитку архітектури Київської Русі та серед-
ньовічних України і Московського царства, – зауважує пан Вечерський. – Історія зодчества наших найближчих сусідів як із Заходу, так і Сходу, дає нам той необхідний контекст, щоб вивчити історію архітектури України XIV – XX століть. Особливо докладно треба зупинитися на розвиткові цієї галузі в наших найближчих сусідів – Росії, Білорусі, Польщі. А без знання архітектури ісламських країн Середньої Азії, Азербайджану та Туреччини неможливо зрозуміти середньовічну архітектуру Криму.
І хоч пан Вечерський, доцент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, задумав це видання як посібник зі всесвітньої історії архітектури, ця книжка цікава не тільки фахівцям-мистецтвознавцям. Корисна всім, хто цікавиться культурною спадщиною. З цієї книжки дізнаємося про найвидатніші будівлі-пам’ятки, комплекси й ансамблі, найвизначніші старовинні міста як пам’ятки містобудівного мистецтва. Ознайомимося з творчістю найвидатніших архітекторів. Дізнаємося про національну специфіку архітектури різних країн і народів.