13-річний Сашко не пише і не читає

Киянка може потрапити за ґрати, якщо суд вирішить, що вона погана мати

Проти 35-річної Лариси Цимбал прокуратура Дарницького району столиці порушила кримінальну справу через її 13-річного сина. Подальшу долю безробітної горе-матері  та двох її дітей вирішуватиме суд.
Господарку квартири, яка мешкає в будинку на проспекті Бажана, неодноразово попереджало керівництво школи, де навчається хлопчик, а також столичні правоохоронці, звернути увагу на виховання дитини. Горе-матір навіть двічі притягували до адміністративної відповідальності за ухиляння від виконання батьківських обов’язків, утім така міра покарання на неї аж ніяк не вплинула. Родину поставили на облік як неблагополучну. До квартири систематично навідувалися працівники санстанції, кримінальної міліції у справах неповнолітніх, але жінка продовжувала вести асоціальний спосіб життя й сприяла подальшій деградації своїх дітей.  Проведена 13-річному Олександрові  комплексна психолого-психіатрична експертиза  була невтішною. Хлопчика визнали «суттєво відсталим у розумовому  розвитку».
– У 13 років юнак уже мав навчатися у восьмому класі. Однак зарахований лише до п’ятого. Шкільної форми в нього немає, зошитів і олівців – також. Він навіть не знає, як звати класного керівника. Читає дуже повільно, по складах, а писати майже не вміє. Про маму розповідає неохоче. Говорить, що вона час від часу вживає горілку й не готує йому та 2-річній сестричці їсти. Дівчинкою опікується тільки він. Іноді діток чимось підгодовує старенький дідусь, який мешкає з ними. А коли й він забуває про онуків, ті залишаються голодними. Лише сусідів непокоїть доля покинутих напризволяще дітлахів. «Комусь для них одежини не шкода, а хтось і обідом почастує», – розповідає слідчий прокуратури Дарницького району Сергій Миронов.
Мешканці будинку на проспекті Бажана розповідають, що у трикімнатній квартирі родини Цимбал коїться повний безлад. Тут знаходять прихисток усі соціально-небезпечні особи району. Для наркоманів, колишніх в’язнів, бомжів та пияк двері відчинені і вдень, і вночі.
– Окрім господарки з двома дітьми та її літнього батька, тут постійно проживають ще троє чоловіків. Вони нібито винаймають дві кімнати в квартирі. Вочевидь, гроші за оренду і складають увесь статок родини, бо жінка днями вештається п’яна попід будинком, – розповіла «Вечірці» сусідка Марина Лозова. – Якось я зайшла до них, бо вже не стерпіла криків маленької Вікторії, яка майже годину серед ночі кричала на весь дім. Двері відчинив сполоханий Сашко. Він сказав, що ніяк не може вгамувати сестричку, а всі, мовляв,  уже починають дратуватися. Переживав, щоб малій не дісталося за це від мами чи сп’янілих квартирантів. Дівчинка лежала на обідраному ліжку, прикрита брудною ковдрою, у антисанітарних умовах. Від крику вона вже аж посиніла. Тіло усе горіло.  Я запитала в хлопчика, чи міряв він їй температуру. Відповів, що термометра в них немає. У квартирі було накурено, усюди безлад і розгардіяш. Серед брудного лахміття на підлозі валялися порожні пляшки та банки з-під консервів. У одній кімнаті на підлозі лежав літній чоловік, від якого тхнуло перегаром. Він не реагував на жодне моє звернення. Двері в кухню були зачинені. Звідти чулися застільні жіночі та чоловічі крики. Дзенькали склянки й поширювався до кімнат дим. Спершу хотіла зайти туди й посоромити матір. Але Сашко зупинив. Сказав, що краще зараз там нікого не чіпати, бо дістанеться і мені, і йому за те, що впустив. Тому мені довелося забрати дітей до себе. Їхньої відсутності, до речі, ніхто й не помітив. З’ясувалося, що у Вікторії дуже висока температура. Усю ніч я лікувала дівчинку, а вранці дала брату ліки й розписала, яку дозу коли треба вживати.
Того вечора хлопчик не вийшов гратися на двір. Він соромився своїх синців, які отримав від роздратованої матері, коли відмовився принести горілки для похмілля, зауваживши, що гроші треба на ліки сестричці.
Єдиним світлим спомином, який пригадав у кабінеті слідчого із свого життя Сашко, був візит до цирку. Якось у їхньому районі виступав цирк «Кобзов» і мама вперше зголосилася його повести на виставу. Ті відчуття він і досі не може передати словами.  Але дитяче щастя тривало недовго.
Кримінальну справу прокуратура порушила за статтею 166 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. І якщо суд таки направить матір за ґрати, на Сашка чекає життя в інтернаті, а Вікторія ще має шанс бути усиновленою новими батьками. І хоча розлучати дітей з матір’ю – не найкращий варіант, але ще гірший – залишити  їх з нею.