Києву – гроші, інвесторам – прозорий бізнес

Сьогодні на розгляд Київради буде представлено допрацьований проект положення про проведення інвестиційних конкурсів. Він, зокрема, передбачає, що столична земля продаватиметься тільки на аукціонах. Має бути визначений також відсоток прямих відрахувань до міського бюджету, які повинні почати поступати відразу після проведення інвестиційного конкурсу. Це стосується і реконструкції, і комерційного будівництва.

За два попередні роки було проведено 7 інвестиційних конкурсів, від яких до спецфонду надійшло 3,7 млн. грн., за перші 4 місяці 2007 року проведено 5 засідань, по трьох об’єктах визначено переможців, надійшло 70,55 тис. грн. Проте у цій справі існують проблеми, що стосуються оформлення документів на право користування земельними ділянками, вирішення майново-правових питань тощо. Їх розв’язання, на переконання авторів доробленого проекту, полягає в необхідності створення нових умов проведення інвестиційних конкурсів, і найголовніше – у створенні «нового продукту», який охопить питання землекористування, власності, містобудівної або проектної документації із врахуванням громадських інтересів при здійсненні містобудівної діяльності. Пропозиція полягає у вирішенні питань таким чином, щоб звести адміністративні ризики інвестора до мінімуму. Для цього йому пропонується вже вирішений комплекс питань щодо права користування земельною ділянкою та майново-правові питання, затверджені ухвалами Київради, погоджену містобудівну та проектну документацію з урахуванням громадських інтересів при здійсненні будівництва, реконструкції об’єкта інвестування. Операцій з «об’єктами» вже не буде, натомість будуть операції з «інвестиційними проектами», як це робиться у цивілізованих країнах. Їх складові – як правило, вирішений комплекс питань щодо земельних відносин, власності та проектних робіт.
При вирішенні цих питань і наявності правових документів інвестор має можливість доопрацювати отримані від організатора конкурсу передпроектні матеріали та містобудівну документацію, розробити «Проект», погодити та затвердити його в установленому порядку і вже через 6-8 місяців після визначення його переможцем отримати дозвіл на виконання робіт на об’єкті.
При цьому міський бюджет отримає ефективне використання коштів загального бюджету, передбачених Головному управлінню економіки та інвестицій на здійснення заходів, пов’язаних з економічною діяльністю. Після підписання інвестиційної угоди протягом десяти днів переможець конкурсу сплачує організатору кошти за його організацію та визначений комісією відсоток в якості пайової участі у розвиток інженерно-транспортної інфраструктури міста. Сума інвестицій, зазначена в інвестиційній угоді, може змінюватись залежно від зміни фактичних витрат на будівництво  об’єкта. Кошти, які спрямовуються в бюджет міста, не залежать від строків погодження та затвердження переможцем конкурсу проектної документації та початку робіт на об’єкті.
Таким чином, проект створює прозору систему організації та проведення інвестиційних конкурсів, рівні умови для всіх учасників, вдосконалює процедуру залучення інвесторів до виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста.
– Які принципи інвестиційної політики вашої команди? – запитали ми першого заступника голови КМДА Дениса Басса.
– Прозорість і справедливість. Інвесторові необхідно знати можливі ризики своєї участі в проекті та ефективність вкладень. Повинні бути правила, чим до нас ніхто не займався. Попередня міська влада проводила інвестиційні конкурси, від яких до бюджету надійшло лише 11 млн. грн. Це смішна цифра. Ми ж провели перший аукціон і продали земельну ділянку за 1 млрд. грн., хоча торік по всій Україні землі було продано лише на 2,5 млрд. грн. Завдяки нашим інвестиційним конкурсам столичний бюджет поповниться на 150 млн. грн. І це надходження лише за три місяці. А за весь 2006 рік міська скарбниця від проведення таких заходів поповнилася тільки на 3,7 мільйона.