Мародери на «Шулявці»

Пожежі надали найвищу категорію складності

Ірина МАЛИШ

Унаслідок пожежі на ринку біля станції метро «Шулявська» вигоріло майже 800 квадратних метрів торговельних павільйонів. Окрім товару «секон-хенд», полум’я знищило й палатки з новим одягом. Підраховуючи завдані надзвичайною подією збитки, продавці приймали заспокійливі ліки. Дехто ще намагався знайти у згарищі хоч якусь  уцілілу річ. Копирсаючись у мокрих та почорнілих уламках, продавці роздратовано вступали в перепалку з перехожими, які звинувачували в усіх бідах торговців, які, мовляв, за хабарі видурили у влади місця під самим мостом. Навкруги перехожі тільки й гомоніли про масштабну пожежу, перебираючи різні версії, не забули навіть про терористів. Там, де територія згарища була неогороджена, збирався натовп. Люди розповідали один одному про подію, а дехто роздивлявся речі й, вибравши щось підходяще, намагався  непомітно поцупити в свій пакет. Попитом серед людей користувалися кеди, сорочки та гаманці. Навіть намагалися набрати корму для тварин у напівзруйнованому кіоску. Утім, запропонований на місці обачливою бабцею «делікатес з димком»  її вірному псу не був до смаку, тож, покинувши цю марну справу, літня мародерка попрямувала на пошуки іншої здобичі.
Очевидці переконували, що вогонь поширився на палатки з кафе, розташованого на другому поверсі в метро. Там начебто й був епіцентр надзвичайної події. За словами Надії П., відвідувачі закладу щось кидали вниз, на палатки. За якусь мить у приміщенні виник вогонь. Коли ж кинулися гасити пожежу, пролунав вибух. Вітер миттю перекинув полум’я на торговельні ряди.
«Пожежники приїхали на виклик лише через 15 хвилин, але не взялися одразу гасити, бо у них не було підкачки води. До того ж, дехто з них узагалі, кинувши шланги, заходився збирати гроші, які після вибуху вилетіли на землю з гральних автоматів. Пізніше вже понаїхало багато рятівників, почали боротися з вогнем», – розповідає Ніна Прокопенко, робоче місце якої знищив вогонь.
Торговці переконані, що збитків їм ніхто не відшкодує. На ринку були й такі, хто звертався до страхових агенцій, аби убезпечити себе від подібних випадків. Утім, страхові агенти відмовляли, посилаючись, що на конструкції з пластику подібна послуга не поширюється. Розміри збитків називають різні. Хтось постраждав на тисячу доларів, а в когось вогонь відібрав майже 10 тисяч доларів.