Чим би дитя не бавилося...

Статистика невблаганна: невпинно зростає кількість злочинів, скоєних неповнолітніми. У першу чергу, до цього призводить брак часу на виховання дітей.  Адже батьки змушені багато працювати і просто не можуть проконтролювати своїх чад. У такому разі слід правильно спланувати час дитини, звернувши більше уваги як на шкільну, так і позашкільну освіту.

Гурток привчить
до самостійності
Сьогодні існує кілька шляхів вирішення такої проблеми. Наприклад, віддати дитину до однієї зі столичних елітних шкіл, де ваш малюк перебуватиме під наглядом вчителів цілий день. Крім звичних уроків він зможе відвідати факультативи, відпочити і навіть виконати домашнє завдання. Щоправда далеко не всі батьки сьогодні можуть профінансувати такий освітній захід. Якщо дитина навчається в звичайній середній загальноосвітній школі, її можна записати на позакласні заняття. Стандартний набір приблизно такий: співи, танці, образотворче мистецтво (малювання, ліплення, аплікація тощо), спорт (футбол, баскетбол, волейбол, теніс, часто східні єдиноборства). Цей список може варіюватися: останнім часом усе популярнішими стають гуртки з вивчення і дослідження мов (як іноземних, так і української), театральне мистецтво, шахи, рідше шашки. Такі заняття проводяться після уроків, двічі-тричі на тиждень. Це привчає дітей самостійно планувати час, аби встигнути виконати те, що вимагається на уроках і факультативах. До речі, такі гуртки безплатні, однак слід приготуватся до того, що майбутньому Пікассо доведеться придбати фарби, а маленькому Енгібарову для повного успіху буде конче необхідний поролоновий ніс.
Думка дитини –
важлива

Перед батьками часто постає нелегке завдання – виявити, до чого дитина має хист, щоб допомогти розвинути цей талант. Щоправда є одне застереження – психологи радять прислухатися до думки самого малюка, навіть якщо вам здається, що він у цьому нічого не тямить. У будь-якому разі змусити малюка робити те, що йому не хочеться, неможливо. Щойно ви відвернетеся, він хитруватиме, результатом цього стануть хіба що сварки. Тож досягнувши консенсусу, можна йти до гуртка чи клубу, який підійде вам обом.
На щастя, у столиці такий вибір є. Нині у системі освіти Києва функціонує 59 позашкільних навчальних закладів, з яких 17 комплексних та 42 профільні. Їх відвідує 80 тисяч дітей (32,5 % від загальної кількості школярів міста). Координаційним, методичним центром позашкільної освіти столиці є Київський палац дітей та юнацтва. До того ж функціонує й мережа приватних позашкільних закладів, їх відвідує 25,5 тисячі дітей.
Загалом сьогодні найбільш популярний художньо-естетичний напрям, а ще малюки залюбки відвідують комп’ютерні гуртки і, звісно, займаються спортом. До речі, серед столичних ноу-хау конкурс КВК українською мовою. Старшокласники з цікавістю ставляться до конкурсів дитячої журналістики.

Правова безпека
Перед тим як вирушати  до обраного закладу позашкільної освіти дуже радимо ознайомитися з буквою закону. На сьогодняшній день є чинним закон України «Про позашкільну освіту», який регулює відносини у цій сфері. У статті 15 визначено напрями роботи таких закладів: усього їх 11. Також стежте за тим, аби не порушувались права вашого малюка щодо тривалості заняття (для дітей віком від 5 до 6 років – 30 хв., від 6 до 7 – 35 хв., тривалість заняття для дітей старших за віком дорівнює тривалості звичайного уроку в школі – 45 хв.) та безпечних умов (ст. 17 Закону). Наголошуємо, що діти із багатодітних та малозабезпечених сімей, діти-інваліди, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, мають право навчатися безплатно.
Тепер щодо фінансування. На жаль, у держбюджеті немає рядка про фінансування позашкільної освіти. Проте ці кошти закладені у міському бюджеті, звідти вони розподіляються по районах. Оскільки Бюджетний кодекс (ст. 91) дозволяє фінансування позашкільної освіти кожним районом «на власний розсуд» разом з 15-ма іншими видами платежів (наприклад, ремонт доріг), говорити про рівні умови в усіх районах столиці немає сенсу.
Нині за активного сприяння КМДА іде активна робота над комп’ютеризацією та матеріально-технічним забезпеченням гуртків та секцій. Можна впевнено говорити про те, що в Шевченківському, Оболонському та Солом’янському районах позашкільна освіта представлена на гідному рівні.