«Київміськбуд» стримує зростання цін

Щороку перед завершенням весняного двомісячника з благоустрою «Київміськбуд» проводить День довкілля. Нинішній відбувся вздовж вулиці Драгоманова на новозбудованому мікрорайоні Позняки 5А. Тут вже зведено 7 будинків, у 1283 квартирах яких мешкає три тисячі киян. Для них будівельники висаджували дерева і кущі, облаштовували газони і пішохідну алею вздовж озера Сонячне. Це коштуватиме понад 4 млн. грн. Президент холдингової компанії «Київміськбуд» Петро Шилюк подавав приклад підлеглим, взявши до рук лопату. Кореспондент «Вечірки» поцікавився у пана Шилюка, яка в Києві ситуація з соціальним житлом.

– Який внесок «Київміськбуду» в житлове будівництво Києва?
– У цілому торік ми звели в столиці 49 відсотків введеного в експлуатацію житла. Цього року плануємо звести більше.
– Соціальне житло довіряють вам зводити чи іншим компаніям?
– Про соціальне житло лише точаться розмови. Якщо відносити до соціального житло, яке зводиться за бюджетні кошти, то його довіряють будувати нам та «Житлоінвесту».
– Чи можна сказати, що ви зводите найдешевші у столиці квартири?
– Ми можемо конкурувати по будівництву дешевого житла. Якщо проаналізувати зростання ціни в минулому році, то у нас вона виросла на 20%. По Києву ж у цілому – від 40 до 60%. Ціна залежить від серії будинків, проекту. Житло буває доступне, середнього класу, елітне. Ми зводимо якісне доступне житло. Є держави, де «зірковість» готелів визначається не якістю проживання в них, а місцем розташування. Тож якщо будують у центрі Печерська – там квартири можна назвати елітними. Якщо ж на околицях, у спальних районах, – таке житло називаємо доступним.
– І скільки в середньому коштує ваш квадратний метр?
– Ціну диктує ринок. Якщо зараз у Києві квадратний метр у середньому коштує 2-2,5 тисячі доларів, то наш – 1,5 тисячі. Я розумію, що це немало, але на фоні загальної тенденції зростання вартості ми постараємось упродовж другого кварталу утримати таку ціну незмінною. Її підтримують на високому рівні, штучно стримуючи реалізацію квартир і створюючи ілюзію нестачі житла. А квартир більш ніж достатньо. Їх перепродують, тому й ціна зростає.
– Чи не означає порівняно низька ціна, що якість будівництва буде гіршою?
– Ні. Нібито очікуваний обвал цін штучно роздувається пресою. Інвестори почали чекати цього обвалу. А ми чекати не можемо – працюємо. Кошти від інвесторів не надходили, доводилося працювати в борг. Тому ми проаналізували ціни і призупинили їх зростання, аби привабити інвестора. Мети своєї досягли – кошти пішли наперед. Будинки ще не були завершені, а кошти вже були. І на сьогодні ми можемо стримувати зростання цін. Але виділятися середусіх, демпінгувати, не можемо.