На масивах з’являються нові дерева

У Києві триває весняний двомісячник з благоустрою, озеленення та поліпшення санітарного стану, у рамках якого в минулу суботу столиця відзначала День довкілля. У цей день в озелененні столиці взяв участь і Київський міський голова Леонід Черновецький, який особисто посадив деревце в парку «Позняки».

Масив Позняки, як і розташовані поруч масиви  Харківський і  Осокорки, є одним із районів, де кожне деревце буквально на «вагу золота». І це незважаючи на те, що вони стабільно входять до числа «престижних», – цьому сприяє наявність метро і мережа супермаркетів. Проте ще кілька років тому вигляд цих масивів ставив під сумнів славу Києва як однієї з найзеленіших столиць Європи, що на перший погляд підтверджує статистика. Так, згідно з її даними, площа зелених насаджень на одного жителя нашої столиці складає  21 кв. м, тоді як у Москві – 14, Лондоні – 13, Берліні – 9, Парижі – 6, а в Токіо взагалі 4,8 кв. м. Але  треба враховувати те, що до зеленої зони Києва входять великі лісові масиви на околицях. Наприклад, ліси навколо Броварів, Вишгорода, Коцюбинського входять до міської смуги столиці і «покращують» статистику зелених насаджень в місті. І до недавнього часу ця статистика «тішила око» посадовців, які не дуже квапились саджати дерева, де мешкають і працюють кияни. Лише зараз нова міська влада почала реальне озеленення там, де воно вкрай потрібне.
Тому не випадково у День довкілля Київський міський голова Леонід Черновецький особисто посадив деревце в парку «Позняки». На його думку, цієї весни в столиці треба посадити якомога більше дерев, особливо в нових мікрорайонах. «Зараз Київ повинен не втратити слави одного із найзеленіших міст планети», –  акцентував пан Черновецький.
Парк «Позняки» відносно молодий, проте вже став улюбленим місцем відпочинку мешканців мікрорайону, особливо дітей, які із задоволенням граються на великому дитячому майданчику з численими атракціонами. До речі, діти більше за всіх раділи новим деревам. Після від’їзду Леоніда Черновецького, дівчинка років семи-восьми із захватом розповідала своїй подрузі про те, що Київський мер садив дерево.
Київська міська влада і надалі буде розширювати площу парків і скверів у всіх районах міста. За Програмою комплексного розвитку зеленої зони Києва до 2010 року площа зелених насаджень на одного жителя повинна збільшитись з 21 кв. м до 26 кв. м.  Будемо сподіватися, що внаслідок реалізації програми, кияни, які мешкають на нових масивах, найближчим часом все-таки побачать своє місто найзеленішою столицею Європи.