Помаранчева Революція очима американця

Фільм Стіва Йока «Помаранчева Революція» отримав офіційний статус кандидата на нагороду Золоті Ворота (Golden Gate Awards) на конкурсі документального кіно і Сан-Франциско-2007, а також на аналогічних кінофестивалях в Чикаго, Сієтлі та Торонто.

У столичному кінотеатрі «Жовтень» відбулася закрита прем’єра повнометражного документального фільму «Помаранчева Революція». Цю тему американський режисер Стів Йорк обрав не випадково, адже в його колекції стрічки про боротьбу Ганді в Індії, повалення режиму Слободана Мілошевича та «Революцію троянд» в Грузії.
Зала була заповнена переважно журналістами та запрошеними гостями, політиками і відомими діячами, які приймали участь у створенні стрічки. Кілька слів від автора і світло погасло. Перед очима в хронологічному порядку почали з’являтися події трирічної давнини. Передмова, де було нагадування про вбивство Ґонґадзе, і далі всі події виборчих перегонів – аж до завершення революції. На екрані Ющенко, ще до отруєння, роздає людям кавуни, Тимошенко закликає вийти на Майдан. Палатки, холод, посмішки, викрики – суцільна документація. Всі події коментували передові активісти революції: Тарас Стецьків, Юрій Луценко, Микола Катеринчук, Андрій Шевченко, а Євген Червоненко навіть не втримався від сліз у кадрі.
Проте, навряд чи цей фільм буде зрозумілим і цікавим тим, хто не перебував зимою 2004 року в центрі подій, тим, хто не стояв на Майдані. Натомість, Стів Йорк зауважує: «Не зрозуміло поки що, чи захочуть люди заплатити за свої спогади». Тому, на сьогодні, ще не відомо, чи вийде стрічка в прокат у Києві. А от глядачі Львова та Одеси найближчим часом побачать «Помаранчеву Революцію». Широкому загалу ж запропонують її переглянути два українські телеканали (ім’я яких поки не розголошується), а згодом фільм вийде на DVD-дисках.
У розмові з кореспондентом «Вечірки» Стів Йорк наголошує: «Цей фільм не про політиків, а про народ, його силу і бажання захищати свої права». Проте протягом більш як півтори години на екрані з’являлися невмирущі лідери революції. Не вистачало, як на мене, емоцій простих людей, які дійсно стояли там не за гроші і не за Ющенка, а за ідею.
На провокаційне питання, про ситуацію зі свободою слова та мас-медіа в США, Стів Йорк посміхнувся: «Ми маємо з цим велику проблему, але треба весь час боротися. Вам вдалося досягнути результатів на цій ниві, маю надію, колись зможемо і ми».