Міліції не до дітей

Правоохоронці знехтували загальноміський рейд по виявленню малолітніх жебраків

Нещодавно Служба у справах неповнолітніх КМДА оголосила загальноміський рейд по виявленню дорослих, які з метою жебрацтва використовують малолітніх дітей.

І запросила до такої акції кримінальну міліцію. Працівники Служби у справах неповнолітніх десантувалися на всіх станціях метро, проте серед них не було жодного міліціонера. «Свою відсутність правоохоронці пояснили зайнятістю, – каже заступник начальника Служби у справах неповнолітніх Олексій Наумук. – Мовляв, нам треба стежити  за порядком у місті, де вирують політичні пристрасті, якраз почалися слухання у Конституційному Суді. Отож, рейд  довелося проводити власними силами. Як не дивно, але багатьох затримати не вдалося – складалося таке враження, що жебраки уже були кимось попереджені. Так, на станції метро «Нивки» на очах працівників Служби до купки мам з дітками, які готувалися до «роботи», підійшла працівниця метрополітену і сказала: «Таня вас попереджала, чого ви тут досі стоїте?» І ті миттю зникли».
 На станції метро «Лівобережна» учасники рейду затримали 13-річну дівчинку-жебрачку родом із Одеської області. Її доправили до притулку. А через годину туди прибігла перелякана мати дівчинки, щоб забрати доньку. Виявилося, що вона силою змушує дитину просити милостиню.
Під час поминальних днів на Байковому кладовищі затримали 16-річну жебрачку з двома дітьми: одна дитина півторарічна, а іншій – усього чотири місяці. Ні своїх документів, ні документів на дітей у «мами» не було. Зі слів затриманої стало зрозуміло, що вона із Закарпаття і саме вона мати цих дітей. Усіх трьох доправлено до лікарні. Міліція, куди намагалися додзвонитися по телефону працівники Служби у справах неповнолітніх, цей дзвінок проігнорувала.